■ Redelijke score
Zou t een woordje kunnen zijn waar de woordenboeken tot nu toe overheen gekeken hebben? Er gebeuren wel vaker dingen in spreektaal die niet in een woordenboek of grammatica beschreven worden. Al is er op dat gebied de afgelopen tientallen jaren veel verbeterd. Zo is er sinds enige tijd een enorm databestand van spontaan gesproken Nederlands, waarin je allerlei woorden pijlsnel kunt opzoeken. Dat is het Corpus Gesproken Nederlands, dat in Leiden bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie kan worden geraadpleegd.
En wat blijkt? In dat bestand van 9 miljoen woorden, waarin uh (of eh) ruim tweehonderdduizend keer voorkomt, werd ook 42 keer het tussenwerpseltje t gevonden. Ter vergelijking: shit! werd in deze verzameling gesproken Nederlands 158 keer gevonden. 42 keer is dus nog steeds een redelijke score.
Hier volgen een paar voorbeelden. In het eerste voorbeeld praten twee vrouwen over het kopen van een badpak en daarbij wordt t twee keer gebruikt (als uiting van irritatie):
A: ‘Vind ik echt 't ergste wat er is, een badpak kopen...’
B: ‘T, oh, vreeeselijk! Heb ik ook zo'n hekel aan.’
(...)
B: ‘Ja. Moet je je weer aan gaan kleden en dan weer terug...’
A: ‘Ja, dat is zeker irritant.’
B: ‘T, ho, vréselijk!’
In een ander fragment worden foto's bekeken en onbekommerd becommentarieerd:
C: ‘Hoe Iris dan ook elke keer met d'r hoofd tegen hem aan zit.’
D: ‘Echt net zo'n jong hondje of zo.
Ja...’
C: ‘T!’
D: ‘Vreselijk!’
T komt vooral voor in combinatie met een afkeurend woord. Hierboven zagen we al de combinatie met vreselijk! Andere voorbeelden zijn:
- | Ah, gatverderrie. T. |
- | T, nja, verschrikkelijk hè. |
In het Corpus Gesproken Nederlands ontdekte ik trouwens nóg een tussenwerpsel dat slechts uit één medeklinker bestaat: fff. Deze klank, een lang aangehouden f, wordt 93 keer gebruikt, en in al die gevallen door Vlamingen. Het heeft dezelfde betekenis als een nonchalant gebaar (de schouders ophalen, eventjes hulpeloos kijken, etcetera) en is misschien verwant aan het veel algemenere pfff. Een paar voorbeelden:
- | Ja uh fff dat is voor mij normaal... |
- | Maar dat zijn dan woorden ja die fff de meeste moet je wel echt echt begrijpen om verder te kunnen... |
- | Goed van eten ja maar fff dat mag nog zo goed zijn hè na negen dagen komt dat uw oren uit hè...’ |
De zoektocht naar medeklinkerwoorden heeft dus drie woorden opgeleverd:
m (hm, hmm, hmmm, mmm)
t
f (fff)
Zoals gezegd hebben de m en de f met klinkers gemeen dat ze lang gemaakt kunnen worden. Voor de t (met zuigende klik) geldt dat niet, en daarmee is t in mijn ogen het meest extreme voorbeeld van een medeklinkerwoord.
T is daarmee trouwens ook het kortste woord ven het Nederlands.
En aangezien t in zijn eentje een zin kan vormen (zie de voorbeelden uit het Corpus Gesproken Nederlands) is het ook de kortst mogelijke zin van het Nederlands:
T!