Fusie? Nieuwe naam!
Bijna 60 procent van de ruim 2100 verpleeg- en verzorgingstehuizen in Nederland is onderdeel van een (groot) concern, oftewel een fusieorganisatie. En waar gefuseerd wordt, verschijnen nieuwe namen. Dat zijn meestal namen als Vivium, Amaris en Vitalis. ‘De betekenis van een nieuwe naam voor een fusieorganisatie moet je niet onderschatten’, verklaart Bram den Engelsen, senior partner van adviesbureau Twynstra Gudde en strategisch merkenspecialist, die de zorgsector adviseert over naamgeving en merkstrategie. ‘Een nieuwe naam is noodzakelijk om de fusie neutraal te laten verlopen. Als bedrijf X blijft en bedrijf Y opgaat in X, dan blijven de medewerkers van Y toch het idee houden dat ze zijn overgenomen door X in plaats van dat ze zijn samengegaan.’
Een tweede reden voor een nieuwe naam is het afschudden van een oubollig imago. ‘Wij zijn een moderne organisatie en daarbij past een moderne naam, zo redeneren de bestuurders, daarbij aangespoord door communicatiebureaus’, aldus Den Engelsen.
Maar vaak moet je juist afzien van een nieuwe naam, vindt hij. Neem het Rosa Spier Huis, het verpleeg- en verzorgingstehuis voor kunstenaars en wetenschappers, geopend in 1969. ‘Die naam is van alle tijden. Over vijftig jaar wonen gepensioneerde schilders en schrijvers er nóg graag. Zij geven elkaar standing en status. Het is een tijdloze naam.’
Het bejaardenhuis van Marken heette ooit Voor Anker. Het verdween van het voormalige eiland in de Zuiderzee. Eigenaar Woonzorg Nederland ontwikkelt op het voormalige terrein van het ouderentehuis 33 sociale huurappartementen voor 55-plussers, en dijkwoningen en appartementen voor de koopsector. Dat appartementencomplex heet Voor Anker. Om nostalgische redenen, dat spreekt.
Van hetzelfde laken een pak in Broek in Waterland, waar hetzelfde Woonzorg Nederland een blok met 26 huurappartementen bouwt voor, let wel, 45-plussers, onder de naam Broekerhaven. Dat is de naam van het voormalige bejaardentehuis op die plek. De zittende ouden van dagen zijn al enkele jaren geleden overgebracht naar verzorgingstehuis Swaensborgh in Monnickendam, net als Marken en Broek in Waterland onderdeel van de gemeente Waterland.
De namen Voor Anker en Broekerhaven waren typische bejaardenhuisnamen en hebben zich nu ontwikkeld tot typische namen van appartementencomplexen. Vitale 45-plussers begrijpen de geestige ironie achter de namen. En de nostalgie. De namen zijn lokaal geworteld en krijgen dankzij de nieuwe inhoud een nieuwe betekenis.