‘Lingewaard is een bezoek meer dan waard’
Slogans van dorpen, steden en gemeenten
Rosalien Koster
Het is enorm goed toeven in Nederland - tenminste, als je de gemeenteslogans mag geloven. Geen gehucht zo klein of het heeft een slogan, die meldt dat het volop groen te bieden heeft, of ruimte voor ambitie, of anders wel gewoonweg ‘het’. Welkom in de wereld van de ‘citymarketing’.
Illustratie: Hein de Kort
Ik ben geboren in het dorpje Gieten, in Drenthe. Misschien kent u het. Het heeft iets meer dan 5000 inwoners, het ligt te midden van enkele wandel- en fietsroutes, in het dorp staat een molen, er liggen restanten van een boerderij uit de ijzertijd en één keer per jaar is er de cyclocross-veldrijwedstrijd. In Gieten bevindt zich geen bioscoop, geen shoppingmall en in 1947 verloor het zijn treinverbinding. Het dorp heeft wél een slogan: ‘Gieten heeft 't, beleef 't.’
Op bijna elk plaatsnaambord prijkt tegenwoordig naast de gemeentenaam ook een slogan waarmee de gemeente zichzelf in de kijker hoopt te spelen. En daarvoor hebben de plaatsen in kwestie flink wat geld over. Achter de slogans, zo leert een rondje op het internet, schuilt een business waar miljoenen in omgaan: de zogeheten citymarketing. Citymarketing, zoals de naam al verraadt, is feitelijk niets anders dan het in de markt zetten van een stad. Hoewel het aanprijzen van een stad - iets waarop op iedere website over citymarketing wordt gehamerd - meer behelst dan het verzinnen van een pakkende slogan, is die slogan voor de citymarketeer een niet te onderschatten instrument. Waarom is een bepaalde stad zo aantrekkelijk om in te wonen, om je met je bedrijf in te vestigen - of anders toch minstens om op een dagtripje te bezóéken? De slogan moet het in één klap duidelijk maken.
Wat zijn zoal de eigenschappen die gemeenten in hun slogans graag naar voren schuiven?