Ga ook jij / gaat ook jij
? ‘Als het bestuur zijn zin doorzet, dan ga ook jij dat merken.’ Is dat een goede zin, of moet het zijn: ‘(...) dan gaat ook jij dat merken’?
! Het meest voor de hand ligt ‘(...) dan ga ook jij dat merken’, maar helemaal onomstreden is dat niet. Als er tussen de persoonsvorm ga(at) en het onderwerp jij geen ander woord staat, is het voor iedereen duidelijk dat de t van de persoonsvorm vervalt: ‘(...) dan ga jij dat merken’, ‘Heb jij daar last van?’ Er is geen regel die zegt dat dit anders wordt als er een woord tussen komt, maar toch gaan veel mensen in zo'n geval twijfelen. De oorzaak daarvan is dat er tussen de persoonsvorm zonder t en het voornaamwoord jij van oorsprong nooit iets anders stond.
Waar komt die bijzondere regel eigenlijk vandaan - de uitzonderingsregel die zegt dat ‘Jij hebt een auto’ mét een t is, maar ‘Heb jij een auto?’ zonder t? Die uitzondering is al enkele eeuwen geleden ontstaan, al lopen de verklaringen voor het ontstaan ervan enigszins uiteen. Het heeft er in elk geval mee te maken dat men destijds vormen gebruikte als segdi (‘zeg je’) en hebdi (‘heb je’). De d was een soort overgangsklank tussen de werkwoordsvorm - die normaal gesproken ook toen met een t werd geschreven - en de uitgang -i, die zelf weer een sterk verzwakte versie van het persoonlijk voornaamwoord gi/ghi/gij was. Vermoedelijk ging men de lettergreep di als persoonlijk voornaamwoord opvatten, waardoor woorddelen als seg en heb gezien werden als de persoonsvorm. Dit bleef zo toen jij de gangbare vorm van het persoonlijk voornaamwoord van de tweede persoon enkelvoud werd.
Het weglaten van de t is van oorsprong dus sterk verbonden met de combinatie persoonsvorm-onderwerp, zonder iets ertussen. Dat verklaart waarom het ongemakkelijk klinkt als er wel iets tussen komt: ‘(...) dan ga ook jij dat merken’, of om een nog moeizamer voorbeeld te nemen: ‘En dat zeg uitgerekend jij?’ Vaak is het beter om de zin anders te formuleren, bijvoorbeeld ‘(...) ga jij dat ook merken’ of ‘En dat zegt uitgerekend iemand als jij?’