Tegenstander
Het is niet voor niets dat in de geestelijke gezondheidszorg de term patiënt is vervangen door cliënt. Juist geesteszieken - alleen dat woord al - hadden en hebben het meest te lijden van discriminatie. Om dat in te zien hoef je alleen maar de gevoelswaarde van woorden als gek, waanzinnig, krankzinnig en ja, ook geesteszieke, te proeven. Hoe minder mensen met een geestelijke afwijking gemedicaliseerd worden, hoe beter. De term cliënt kan daarbij helpen.
Maar er is meer. Patiënt betekent niet alleen ‘lijder’ maar ook ‘iemand die iets ondergaat’; het woord benadrukt dus de passieve kant van de zieke. En dat is in het geval van de meeste geesteszieken niet alleen contraproductief maar ook onterecht, omdat zij wel degelijk zelf iets aan hun toestand kunnen doen. De behandelaar is iemand die het genezingsproces hoogstens begeleidt en ondersteunt. Beter worden doe je zelf. Nu we weten hoeveel patiënten zelf kunnen doen, ook als hun klachten van lichamelijke aard zijn, kunnen we beter juist ook hen ‘cliënt’ gaan noemen.
Wat vindt u ervan? Moet het woord cliënt uit de geestelijke gezondheidszorg verdwijnen?
Geef voor 20 december uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Liever patiënt’ of ‘Liever cliënt’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.