Rare namen
Half oktober werd Louwe Pruim in BNN's radioprogramma De Coen & Sander show uitgeroepen tot de ‘Schaamnaam van 2011’. Deze naam won het van Bennie Dood en Annebelle Blaas. Winnaars van drie eerdere verkiezingen waren Con Domen, Stanley Messie en Fokje Modder. En het Vlaamse taaltijdschrift Over taal riep twee jaar geleden Beau ter Ham uit tot de grappigste naam van het Nederlandse taalgebied.
Namen als de bovenstaande, waarbij de combinatie van voor- en achternaam een komisch effect veroorzaakt, komen niet zo vaak voor - de meeste ouders die Vliegen heten, noemen hun zoon immers geen Sietse - maar als je erop let, zie je in Nederland en Vlaanderen ook achternamen die op zichzelf al raar of opvallend zijn. Denk aan Poepjes, Geyl en Naaktgeboren. Amateur-genealoog Jan Spendel heeft door de jaren heen bij zijn onderzoek in archieven en andere bronnen consequent alle vreemde, scabreuze en anderszins opvallende achternamen verzameld. Hij heeft ze nu samengebracht in zijn boek Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen. Uit het boek blijkt dat de herkomst van de namen vaak prozaïscher is dan de naam doet vermoeden. Of zoals Spendel het zegt: ‘woorden en betekenissen uit het verleden hadden een betekenis of gevoelswaarde waar men zich nu vaak onvoldoende van bewust is’. Zo betekende de naam Tepel ‘(kind) van Tepe’, gaat de naam Liefhebber terug op een bijnaam die calvinisten gaven aan mensen die wel kerkten maar niet tot de kerk toetraden, en iemand die Hondendorst heet, had een voorvader die woonde bij een plaats met veel doornstruiken (dorst) van één hond (honderd vierkante roeden) groot.
Niet alle in het boek opgenomen namen zijn overigens zo ‘vreemd’ als de bovengenoemde, want ook wat gewonere namen als Spier, Spit, Spoor en Spruit staan erin. Het grootste deel van het boek wordt ingenomen door de naamverklaringen; in de eerste dertig bladzijden gaat Spendel kort in op bepaalde categorieën van namen, zoals Surinaamse en Indische namen, vondelingennamen, namen die teruggaan op geveltekens en uithangborden, en ‘zinwoordnamen’ als Stavast, Keereweer, Vliegop, Sladoot en Treurniet. Dit boek is ook te koop bij Onze Taal; zie de aanbieding op blz. 323.
Onwelvoeglijke, bespottelijke en bijzondere familienamen is een uitgave van Gopher en kost €16,50 (gelijmd, 216 blz.). ISBN 978 90 51797 69 5