■ Literatuur
Het onderdeel literatuur zou dan in tweeën moeten worden gedeeld: een verplicht deel jeugdliteratuur en een vrijwillig deel volwassenenliteratuur. Dat is niet in overeenstemming met de referentieniveaus, maar ik denk dat daar goede argumenten voor zijn.
De meeste leerlingen zitten in de onderbouw nog midden in de jeugdliteratuur en genieten daarvan. Je kunt niet van hen verwachten dat ze in de grote vakantie tussen onder- en bovenbouw ineens die jeugdliteratuur ontgroeid zijn. Daar moeten ze rustig de tijd voor krijgen, het is een proces dat nog jaren kan duren. Helaas leeft bij het voortgezet onderwijs het idee dat dit proces eventueel onder een vorm van dwang versneld moet worden, maar daardoor zal de leerling eerder een boek sluiten dan openen. Dat is een zeer trieste ontwikkeling, waar we snel vanaf moeten. Laat de leerlingen nog rustig genieten van hun jeugdliteratuur, analyseer die teksten samen op een voor hen prettige manier en gebruik goede fragmenten - overigens ook bij de lessen taalvaardigheid. Daarmee houden we meer leerlingen aan het lezen dan nu het geval is. Dan gaan ze op den duur heus vanzelf wel naar de volwassenenliteratuur, misschien ver na het voortgezet onderwijs.
Taalvaardigheid moet op de middelbare school langer een verplicht vak blijven.
Foto: Anda van Riet
Boekenlijsten waarop titels staan die de leerlingen met plezier hebben gelezen, hebben een zeer positieve impact. Boekenlijsten met verplichte, vaak totaal niet begrepen ballast daarentegen hebben een zeer negatief effect op de verdere leesgewoonten van de leerling.
Met een basisopleiding taalvaardigheid van de basisschool en een aansluitende vervolgopleiding taalvaardigheid inclusief jeugdliteratuur bij het voortgezet onderwijs zullen we studenten krijgen die hun taal goed beheersen en zonder taalproblemen hun studie kunnen beginnen. Daarnaast zullen ze voor hun ontspanning een boek, misschien wel ‘een volwassen boek’ pakken. Een forse verandering in het taalonderwijs? Misschien, maar in tegenstelling tot veel grote veranderingen in het voortgezet onderwijs kost deze verandering geen cent extra. Wel levert zij veel op.