Onbestaanbaar
? Ik kom nogal eens het woord onbestaanbaar tegen. Is dat wel een goed woord?
! Ja, onbestaanbaar (‘onmogelijk, ongeldig’) is een goed woord. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden het, evenals de tegenhanger bestaanbaar. De eerste editie van Van Dale (uit 1864) omschreef het als ‘niet kunnende bestaan; niet overeen te brengen (met), strijdig (met)’.
De n in dit woord lijkt misschien een beetje onlogisch. In woorden als denkbaar en beschikbaar is immers de stam van het werkwoord gebruikt (denk, beschik); naar analogie daarvan zou je onbestabaar verwachten. Maar afleidingen van werkwoorden die op -staan, -slaan, -gaan, -zien of -doen eindigen, behouden vaak de n van dat werkwoord: afzienbaar, ondoenlijk, onverslaanbaar.
Wat er verder nog opvallend is aan onbestaanbaar, is dat het achtervoegsel -baar doorgaans alleen met overgankelijke werkwoorden wordt gecombineerd: woorden die een lijdend voorwerp bij zich kunnen hebben, zoals betalen. En bestaan is niet overgankelijk, in elk geval niet in de hier bedoelde betekenis. Toch zijn er ook onovergankelijke werkwoorden waarvan een bijvoeglijk naamwoord op -baar is afgeleid; twee andere voorbeelden zijn brandbaar en vloeibaar.