■ Teruggekrabbeld
Van een lezer van Reve mag je verwachten dat hij de ironie snapt. Mag je van verpakkingstekstenlezers ook een beetje gezond verstand vragen? Snapt een consument dan niet dat een voorverpakte sandwich minder gezond is dan een bammetje dat je thuis bereidt? Is ‘vers’ een leugen als het uit een verpakking komt?
En wat moet een lezer, trouwens, met deze beledigende teksten op de Albert Heijn-sandwich van de maand, die nog veel erger zijn: ‘'s Ochtends als je opstaat weet je het al. Dit wordt een slaapverwekkend saaie dag met maar één lichtpuntje. Het moment dat jij je tanden zet in de sandwich van de maand.’ Ironie? Geintje?
Unilever veranderde de slogan van het gewraakte witbrood in elk geval in een nieuw rijm: ‘Vezelrijk Wit: Hét lekkere wit dat vol vezels zit.’
Ook op die slogan valt een hoop af te dingen, als je het letterlijk neemt. Want wanneer is iets ‘lekker’? Hoe bewijs je dat? En hoe vol is ‘vol’? Hoe rijk ‘rijk’? Wanneer ben je ‘hét’ lekkere wit, en niet zomaar een doorsnee lekker wit onder talloze andere lekkere witten waar ook best veel vezels in zitten? En: waarom veranderde Unilever de superlatief ‘het lekkerste wit’, in ‘het lekkere wit’? Teruggekrabbeld? Bang voor de taalpolitie?