Horstlog
Wereldomroep
In mijn krant van 8 juni lees ik dat Radio Nederland Wereldomroep (RNW) stopt met uitzendingen in het Nederlands. Niet omdat ze er geen zin meer in hebben, maar uit pure noodzaak: bezuinigingen. RNW zet wel de uitzendingen in een tiental andere talen voort, waarin informatie wordt gegeven over Nederland aan de wereld. Als ik me niet vergis gaat het om zo'n tien miljoen euro die men moest besparen, op een budget van rond de veertig miljoen. Daarmee verdwijnt meteen ook het enige wekelijkse radioprogramma over taal dat er nog was.
Hoe je het ook wendt of keert, dit is een mijlpaal in de geschiedenis van onze taal. Nou ja, misschien een mijlpaaltje, maar toch. Het zijn alle paaltjes samen die tellen. Volgens de krant leek het al tamelijk definitief; volgens verschillende internetgetuigen moet de beslissing nog bekrachtigd worden. Hoe dan ook, een gebeurtenis die aan het denken zet.
Ik heb geen mening over de financiële kant van de zaak. Ik weet niet of tien miljoen in dit verband veel is of weinig, en ik heb geen flauw idee hoe je zoiets zou moeten afwegen tegen andere besparingen of dringender zaken. Ik ben geneigd om bijna alles van de huidige Nederlandse regering met de grootste argwaan te bekijken, maar dat is natuurlijk geen constructieve invalshoek. Ik ben het overigens wel eens met de top van RNW dat áls er geknipt moet worden, dan in de Nederlandstalige uitzendingen en niet die in het Engels, Chinees, Arabisch of Bahasa.
En eerlijk gezegd helpen wijdere overwegingen me ook niet tot een duidelijke mening. We willen allemaal wereldburgers zijn, we halen onze producten van over de hele wereld en willen de onze ook graag verkopen tot aan de andere kant van deze aardbol, en dat betekent onvermijdelijk dat ook de Nederlandse taal een toontje lager moet zingen dan honderd jaar geleden toen we nog konden doen alsof Nederland de hele wereld was. Hoe groter de wereld, hoe kleiner de bewoners. Of anders gezegd: men kan niet economisch in de hele wereld wonen en tegelijk taalkundig in de Noordoostpolder.
Bovendien: de aanwezigheid en beschikbaarheid van gesproken Nederlands in deze wereld is dankzij het internet in de jongste decennia vertienof verhonderdvoudigd. Wie in Melbourne, Uppsala of Zuid-Amerika graag even een stukje onvervalst Nederlands wil horen, hoeft tegenwoordig zijn computer maar aan te zetten. Naar verhouding is het Nederlands op internet zelfs zwaar oververtegenwoordigd.
Maar het neemt niet weg dat ik het jammer vind dat de Wereldomroep zo moet inkrimpen. Niet omdat de Nederlandse taal daarbij verlies lijdt, want dat is niet zo, geloof ik. Ook niet om de gedupeerde vrachtwagenchauffeurs en kampeerders. Het is meer om de mentaliteit die alles wat geen geld of praktisch nut oplevert, als bijzaken beschouwt. Dus ja, ik heb de petitie ondertekend om niet op RNW te bezuinigen. Maar waarschijnlijk zonder succes.
Joop van der Horst