■ Gêne
Schrijven over seks is altijd hachelijk, maar oeniger dan dit zie je het zelden. Raar dat een groot bedrijf zulke tekstjes op zijn website heeft staan (die ook nog eens knullig uit het Engels zijn vertaald).
Daarbij vergeleken zijn die verpakkingsteksten juist heel goed. Saai weliswaar, maar die saaiheid heeft ook zijn redenen. Bijvoorbeeld dat voorbehoedsmiddelen een privézaak zijn. En dat men zich een beetje geneert om ze te kopen. (Dat blijkt bijvoorbeeld uit het bestaan van vele sites waar je ze anoniem kunt bestellen, zoals Condoomanoniem.nl, Condoomnu.nl, Discreetcondooms.nl.) Al te opzichtige of expliciete verpakkingen wakkeren de gêne alleen maar aan.
Vandaar wellicht de onopvallende productinformatie, de medicinale doosjes en de neutrale, triviale namen als ‘naturel’.
Een andere reden voor die terughoudendheid is misschien dat condooms eigenlijk inderdaad weinig van doen hebben met liefde of lust. Het zijn er eerder vijanden van, de oorzaak van onromantische onderbrekingen. Daarom zie je in films of literatuur geen seksscènes met condooms (tenzij juist om dat gehannes te tonen). Ze zijn een noodzakelijk kwaad. Ze moeten vooral betrouwbaar zijn. Je moet zo weinig mogelijk van ze merken.
De uit 1929 stammende merknaam Durex staat overigens voor ‘Durability, Reliability, and Excellence’ (‘duurzaamheid, betrouwbaarheid en voortreffelijkheid’). Het had de naam van een verzekeringsmaatschappij kunnen zijn.