Horstlog
Bedriegerstaal
Vaak krijg ik e-mail van een Afrikaan. Meestal gaat het om een hoop geld. Dat geld is eigendom van een zojuist overleden minister, en het staat op een Zwitserse bank. De weduwe heeft in Ghana problemen met het opnemen van dat geld. Het kan legaal eigenlijk uitsluitend via een Europees banknummer. Of ik zo vriendelijk wil zijn om haar te helpen. Ze wil alleen maar eventjes al dat geld ergens kunnen parkeren. Bijvoorbeeld op mijn bankrekening. Als dank krijg ik twintig procent. Altijd nog een bedrag met zes nullen.
Vorige week kreeg ik mail zogenaamd van FedEx. Over een forse cheque die naar mij onderweg is. Of ik alleen maar even 105 dollar wil overmaken voor de transactiekosten. Deze zwendelaar viel door de mand doordat zijn mail veel te uitvoerig en te gedetailleerd was. Echte bedrijven geven juist steevast te weinig informatie.
Ook van vorige week was het volgende verrassende bericht met het logo van ABN AMRO. Ik citeer letterlijk: ‘Geachte klant, Als onderdeel van onze veiligheid te meten, we regelmatig het scherm activiteit in de ABN AMRO Online Banking systeem. U ontvangt dit bericht te wijten aan een probleem op uw account. Te wijten aan ongewone aantal ongeldige login pogingen op uw account, we reden hebben om te geloven dat er misschien wel beveiliging strijd op uw rekening. Uw account vereist extra verificatie proces om uw identiteit te waarborgen en de veiligheid van uw account is volledig beveiligd. Om te zorgen voor je account volledig op de Logon onderstaande knop. ABN AMRO Bank.’
Je kunt veel van onze banken zeggen, maar ABN AMRO stuurt niet zulke teksten. Dit komt uit Tsjetsjenië, Pakistan, Ghana of de Bijlmermeer, en de afzender heeft een wonderbaarlijk groot vertrouwen in een computervertaling. We zien meteen dat dit niet door een medewerker van ABN AMRO geschreven is.
Wel roept het de vraag op: hoelang nog? Ik ben daar niet helemaal optimistisch over. Of, met weglating van alle vooroordelen: ik ben er niet zeker van dat we tot in lengte van dagen aan de slechte kwaliteit van een tekst kunnen zien dat het zwendel is.
Misschien zal het taalgebruik van onze banken voorlopig wel meevallen. Een groter probleem rijst aan de kant van de ontvanger: Hoeveel mensen met een Nederlands paspoort zien meteen dat deze taal niet van ABN AMRO is? En hoevelen zien het niet? De tweede groep lijkt me niet te verwaarlozen. Ik baseer deze veronderstelling op mijn ervaring met e-mail en chat. Daartussen zou onze Tsjetsjeen met zijn vertaalcomputer niet echt opvallen.
Overigens had ik, afgezien van het taalgebruik, toch al het idee dat hier een bedrieger in actie was. Ik heb namelijk geen rekening bij ABN AMRO.
Joop van der Horst