Dit jaar verder in het nieuws
januari
6 Het plan om op gymnasia de proefvertalingen bij de vakken Grieks en Latijn te schrappen, doet veel stof opwaaien. De commissie die het voorstel deed, presenteert in november haar definitieve rapport; minister van Onderwijs Van Bijsterveldt neemt er in februari 2011 een besluit over.
februari
12 De ministerraad besluit in de grondwet vast te leggen dat de taal van Nederland het Nederlands is. De Raad van State stelt in september in een advies dat zo'n verankering ‘strikt genomen niet nodig is’. Inmiddels ligt het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.
maart
3 De Gesellschaft für deutsche Sprache, een vooraanstaande organisatie op het gebied van onderzoek en onderhoud van de Duitse taal, opent een vestiging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
21 Nieuwslezers en presentatoren struikelen massaal over de uitspraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull.
juni
15 Het Meldpunt Taal wordt gelanceerd. Op de website (www.meldpunttaal.nl of .be) kan iedereen taalobservaties melden, informatie over het Nederlands vinden of meedoen aan onderzoek van taalwetenschappers (zie ook het artikel op blz. 236).
augustus
23 Voor het eerst wordt er op zes vmbo-scholen tweetalig onderwijs gegeven. Nog eens zestien andere vmbo's bereiden zich hierop voor en beginnen in de loop van 2011 en 2012.
september
9 De Nederlandse Taalunie, het samenwerkingsverband van Nederland, Vlaanderen en Suriname op het gebied van taalbeleid, bestaat dertig jaar.
18 Stichting Taalverdediging roept op om Albert Heijn te boycotten vanwege het overheersende Engels op de verpakking van Euro Shopper-producten.
21 De Troonrede bevat een acrostichon: de beginletters van de eerste vijftien zinnen vormen samen de naam Willem van Nassov, oftewel Willem van Oranje.
oktober
27 Baas blijkt het Nederlandse woord dat het meest is uitgeleend aan andere talen.
december
15 De 21ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt uitgezonden. Het dictee is dit jaar geschreven door Tommy Wieringa.