■ Mohammedanen
Door de ontkerkelijking is de bekendheid met die christelijke terminologie de afgelopen decennia behoorlijk afgenomen. Maar er kwamen andere religieuze woorden voor in de plaats, doordat immigranten godsdiensten in ons land introduceerden die nog maar een halve eeuw geleden als exotisch golden.
De meeste mensen zullen daarbij gelijk aan de islam denken, maar er zijn ook andere godsdiensten en rituelen waarmee we relatief kort geleden hebben kennisgemaakt. Divali bijvoorbeeld, de naam van het hindoefeest ter verwelkoming van het licht, staat pas sinds 2005 in Van Dale, evenals het Nederlandse synoniem lichtjesfeest. Geen wonder, want Divali is pas rond de millenniumwisseling wat algemener bekend geworden: tussen 1990 en 2000 figureerde het woord slechts 28 keer in de Nederlandstalige media, terwijl het daarin sinds 2000 bijna 300 keer werd aangetroffen.
Maar inderdaad, het is natuurlijk vooral de islam die stevige voet aan de grond heeft gekregen in Nederland en België. Dat begon in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Er woonden toen enkele duizenden moslims in Nederland - toen ook nog vaak ‘mohammedanen’ genoemd - en in 1953 verscheen de eerste Nederlandstalige Koran.
Daarna ging het snel. In de jaren zestig kwamen de gastarbeiders uit islamitische landen, en in de jaren zeventig en tachtig kwamen daar de ‘gezinsvormers’ en ‘gezinsherenigers’ bij, waardoor de islam in een rap tempo uitgroeide tot een van de grote godsdiensten in onze contreien. Tegenwoordig is naar schatting 5 à 6 procent van de Nederlandse bevolking moslim.
Moskee in de Wagenstraat, Den Haag. Pas in de jaren tachtig verscheen de islam écht in het straatbeeld.
Foto: Onze Taal
Hoewel in Nederland de eerste moskeeën in de jaren vijftig van de vorige eeuw hun deuren openden, is de islam pas sinds de jaren tachtig écht goed zichtbaar in het straatbeeld, vooral in de grote steden.