Tegenstander
Natuurlijk zijn mensen uitstekend in staat om diverse gesprekken tegelijk te voeren, bijvoorbeeld op een feestje. Maar dergelijke gesprekken hebben vooral een sociale functie. De onderwerpen verdampen even gemakkelijk als de alcohol waarin ze gedrenkt zijn.
Iets anders is het uitvoeren van serieuze taken, zoals het maken van opdrachten in het onderwijs, het deelnemen aan een vergadering of het afwikkelen van een klacht van een cliënt. De uitvoering daarvan lijdt onder gebrek aan concentratie als gevolg van welke nevenactiviteit dan ook. We maken fouten en doen de opdrachtgevers tekort. Daar komt bij dat het sociale multitasken meestal stiekem gebeurt, en dus onoprecht en onbeleefd is tegenover de communicatiepartners.
Het is niet zo moeilijk om de multimediale overdadigheid te ontmoedigen. Doe om te beginnen niet meer alsof het normaal is om tegelijk te telefoneren en een werkstuk te schrijven. Houd op twintigers voor te spiegelen dat ze communicatieve duizendpoten zijn. De onnozelsten onder hen geloven het nog ook. Laat werkstukken op school schrijven, in een zaaltje zonder ramen en wifi, maar mét surveillanten. Dan zijn we ook meteen af van al dat misbruik van andermans geestelijk eigendom. Stel ten slotte etiquetteregels op voor multimediagebruik tijdens vergaderingen en in contacten met klanten en dwing naleving af.
Wat vindt u ervan? Mogen sociale media worden bijgehouden door mensen die tegelijkertijd iets anders doen?
Geef voor 23 september 2010 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Sociale media: kan tijdens andere activiteiten’ of ‘Sociale media: liever niet tijdens andere activiteiten’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.