Hoe hou je de spanning erin?
De taal van het radiojournaal
Peter Taal - Eindredacteur NOS Nieuws en lid van de NOS Taalcommissie
Het radiojournaal van NOS Nieuws heeft vele trucjes om de luisteraar bij de les te houden. Onconventionele middelen worden daarbij niet geschuwd.
Over het schrijven van nieuwsberichten voor de radio zijn in Onze Taal van januari dit jaar al wat zinnige dingen opgemerkt. Renée Postma van ANP-radio wees terecht op het belang van het gebruik van alledaagse spreektaal en korte zinnen, en van het doseren van informatie. Maar de taal in radionieuws moet aan nog meer specifieke eisen voldoen. Neem nu het volgende stukje tekst. Daar is op zichzelf weinig op aan te merken, maar de eindredactie van een radionieuwsprogramma zal er toch nog wel iets aan willen doen:
President Obama heeft Elena Kagan voorgedragen voor een plek in het Hooggerechtshof. De 50-jarige Kagan heeft geen ervaring als rechter en staat bekend als gematigd progressief. Ze is nu landsadvocaat. Als Kagan wordt benoemd, is het voor 't eerst dat er drie vrouwen in het Hooggerechtshof zitten.
Het bericht is duidelijk, feitelijk juist en begrijpelijk geschreven. Toch is het geen goed radionieuwsbericht. Veel luisteraars zullen na de eerste zin namelijk afhaken, omdat ze totaal geen idee hebben over wie het gaat. Zodra de luisteraar denkt: wie is in 's hemelsnaam Elena Kagan?, ben je hem al kwijt. Zo'n vrouw moet worden geïntroduceerd: ‘President Obama heeft opnieuw een vrouw voorgedragen als lid van het Hooggerechtshof. Het is... enz.’
Maar in feite zat het leukste nieuws in de laatste zin, en die moet daarom naar voren worden gehaald. Dan krijg je ook een zin die de nieuwsgierigheid prikkelt (‘Ga door! Vertel!’) en beter kun je het niet hebben:
In het Amerikaanse Hooggerechtshof zitten binnenkort vermoedelijk voor het eerst in de geschiedenis drie vrouwen. President Obama heeft de landsadvocaat voorgedragen. Het is Elena Kagan. Ze is 50, heeft geen ervaring als rechter en staat bekend als gematigd progressief.
Klein terzijde: ‘de 50-jarige’ is veranderd in ‘Ze is 50’. Dat is namelijk alledaagse spreektaal. Politie en justitie hebben het graag over ‘23-jarige verdachten’ en ‘46-jarige slachtoffers’, maar die constructie hoor je in het dagelijks leven zelden.