Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Henk z'n...
? Ik kom het om de haverklap tegen: Henk z'n handschoenen, Dirk z'n doelpunt, etc. Ik verbeter dat altijd in Henks en Dirks. Heeft dat nog wel zin, of is het gebruik van z'n en haar inmiddels geaccepteerd Nederlands?
! In spreektaal is het wel geaccepteerd, maar in verzorgde schrijftaal nog steeds niet. Dat is opvallend, want de constructie komt al eeuwen voor - mogelijk al sinds de twaalfde of dertiende eeuw. Ze zou ontstaan kunnen zijn uit zinnen van het type ‘Ze hebben Jan z'n fiets gestolen’, waarin Jan oorspronkelijk meewerkend voorwerp is en z'n fiets lijdend voorwerp. Gaandeweg werd Jan z'n fiets als eenheid gezien. Vanaf de zeventiende eeuw keurden grammaticaboeken dit gebruik van z'n af, en dat is sindsdien min of meer de norm.
In het Afrikaans is de formulering met het bezittelijk voornaamwoord se, dat uit het Nederlandse zijn voortkomt, de standaardvorm voor bezitsvormen - bij mannelijke, vrouwelijke en onzijdige woorden, en ook bij meervouden: Henk se handskoene, die regering se verklaring, Suid-Afrika se landsgrense, die man en die vrou se skulde, etc.