nodig erbij te zeggen wát er precies wordt gecreëerd. Studio Sport-commentator Philip Kooke concludeerde dit voorjaar na VVV-Vitesse: ‘VVV heeft het meeste gecreëerd.’
Denken In voetbaltaal wordt veel gedacht. Althans: vaak wordt het werkwoord denken ergens aan vastgeplakt, bijvoorbeeld aan aanvallend (zie ook daar). Als Studio Sport-commentator Jeroen Elshoff bij Heracles-PSV ziet dat PSV toch wel geneigd is aan te vallen, zegt hij: ‘Toch kan PSV aanvallend denken.’ De formulering van Elshoff geeft de houding van PSV iets diepers - ongeveer zoals kansen creëren (zie daar) net iets chiquer is dan kansen scheppen.
Diepgang Toen Feyenoord-trainer Mario Been dit voorjaar zijn nieuwe aankoop Adil Auassar voorstelde, zei hij: ‘Hij heeft veel diepgang.’ Hij bedoelde het duidelijk als compliment, maar wat wilde hij precies zeggen? Dat Auassar geen domme jongen was, met wie je een diep gesprek kon voeren, bijvoorbeeld over voetbal? Nee, diepgang is een in de voetbalwereld heel gebruikelijk woord om duidelijk te maken dat een speler het vermogen heeft om ‘diep te gaan’, dat wil zeggen: ‘diep op de helft van de tegenstander door te dringen’.
Eruit halen Er zijn veel dingen die je ergens uit kunt halen. Kastanjes (uit het vuur), de angel (uit een gesprek), de lont (uit het kruitvat). In voetbaltaal kun je ook ‘het schot eruit halen’ en ‘de lange bal eruit halen’ (waarbij lange bal staat voor ‘een over een lange afstand gespeelde bal’). Betekenis: ‘verhinderen dat een tegenstander gaat schieten’ - dan wel: ‘de lange bal gaat hanteren’ (zie onder hanteren). ‘De Keldonkse spitsen haalden de lange bal eruit, waardoor de aanvoer naar de twee aanvallers stokte’, schreef het Brabants Dagblad vorig seizoen over een wedstrijd in het amateurvoetbal.
Hanteren Een lange bal kun je behalve eruit halen (zie daar) dus ook ‘hanteren’, oftewel ‘toepassen’. Wat je verder nog kunt ‘hanteren’, is de buitenspelval. Dat doe je als je je verdediging zó opstelt dat een tegenstander buitenspel komt te staan. En je kunt een bepaald spelsysteem ‘hanteren’. ‘Als je Van der Vaart erin wilt hebben, dan voor Van Bommel. Kun je het Barcelona-systeem hanteren: 4-1-2-3’, aldus een reactie op het forum van Sportweek onlangs.
Het is met dat hanteren net als met bijvoorbeeld creëren (zie ook daar): het klinkt vrij deftig - deftiger in elk geval dan toepassen of gebruiken. Intussen is het ook wel opmerkelijk dat juist hanteren zo veel wordt gebruikt in het voetbal. Hanteren komt weliswaar van het Franse hanter (‘omgaan met’), maar vanaf de Middeleeuwen is onder invloed van het Nederlandse hand de betekenis ‘met de handen behandelen’ ontstaan. En dat is zoals bekend iets wat je in voetbal nu juist níét moet doen.
Inbouwen Niemand houdt van verliezen, en voetballers al helemaal niet. Dus worden er in het voetbal niet te veel risico's genomen. Er wordt met andere woorden vaak gekozen voor ‘zekerheid’, en die wordt vrijwel altijd ‘ingebouwd’. ‘Door met vier middenvelders te spelen, probeer ik wat meer zekerheid in te bouwen, waardoor de jongens meer vertrouwen moeten krijgen’, noteerde Metro in februari uit de mond van (toen nog) Sparta-trainer Frans Adelaar. Het klinkt heel robuust, dat zekerheden inbouwen, en heel solide. Je ziet als het ware de muur voor je die de trainer in figuurlijke zin voor de tegenstander optrekt.
Inzakken Inzakken lijkt misschien wel wat op achteroverleunen (zie daar), maar er is een verschil. Inzakken is iets wat eigenlijk alleen de aanvallers doen: die trekken zich terug tot ongeveer de middenlijn. Daardoor wordt de speelruimte klein, wat lastig is voor de tegenstander. Maar ook voor het eigen elftal kan er een schaduwzijde zijn. Stijn Schaars van AZ in Voetbal International: ‘Voorheen zakten we in, waardoor we niet bijster veel creëerden.’
Linies Gedeeltes waarin een voetbalelftal kan worden verdeeld, meestal: verdedigingslinie, middenlinie en aanvalslinie. Heel populair, tegenwoordig: tussen de linies lopen. Het geldt als een enorm compliment als je als voetballer te horen krijgt dat je goed ‘tussen de linies kunt lopen’ - dat wil zeggen: overal aanspeelbaar bent. ‘Goed schot en loopt tussen de linies’, zo prijst een bezoeker van Ajax.netwerk.to Ajax-speler Ismaïl Aissati.
Lijntjes Ander woord voor linies (zie daar). ‘We speelden twee lijntjes met één ervoor’, zei toenmalig ADO-trainer André Wetzel in 2009 na ADO-De Graafschap op de radio. Hij bedoelde dat ADO het zogenoemde 5-4-1-systeem toepaste.
Mogelijkheid Volgens het woordenboek zijn kans en mogelijkheid zo ongeveer synoniemen van elkaar, maar in voetbaltaal ligt dat anders. Een kans is veel kansrijker dan een mogelijkheid. Een kans mag je eigenlijk niet missen, maar laat je een mogelijkheid onbenut, dan heb je misschien iets anders verstandigs met de bal gedaan. Het schijnt dat trainer Louis van Gaal het onderscheid tussen kans en mogelijkheid voor het eerst is gaan maken, maar in elk geval is het nu gemeengoed in de voetbalwereld. En er bestaan allerlei gradaties. Studio Sport-commentator Jeroen Grüter telde tijdens Heerenveen-FC Utrecht eerder dit jaar ‘vijf meer dan gemiddelde mogelijkheden’ voor Heerenveen-spits Gerald Sibon. De speler zelf had het na afloop over ‘zeven doelpogingen’.
Opengedraaid Misschien wel het meest beeldende moderne voetbalwoord. Komt meestal samen voor met staan: opengedraaid staan. Je kunt er van alles bij bedenken, maar in voetbaltaal verwijst het naar de manier waarop een speler zich opstelt ten opzichte van zijn teamgenoten: als hij de bal krijgt aangespeeld, staat hij zódanig dat hij door iets verder door te draaien de bal meteen naar voren kan spelen. Vandaar dat oud-speler Pierre van Hooijdonk in 2009 bij Nederland-Schotland kon zeggen: ‘We hebben iemand nodig die opengedraaid naar de voorwaartsen staat.’
Tweede bal Al wat langer in gebruik, voor ‘bal die terugkomt van een tegenstander nadat die hem niet heeft kunnen controleren’. Ook wel ‘afvallende bal’ genoemd. Je kunt je daarop instellen door iets te doen wat tegenwoordig ‘voetballen vanuit de tweede bal’ heet. Sparta-verdediger Nick Viergever omschreef vorige maand in Voetbal International Ajax als ‘een team dat vanuit de tweede bal voetbalt’. Hij legt uit: ‘Vaak spelen ze lang om de tweede bal te veroveren en van daaruit verder te voetballen.’ En dat is glashelder voor wie weet dat lang spelen staat voor ‘de lange bal hanteren’ - zie onder eruit halen en hanteren.
Verdedigend Vergelijk aanvallend.
Voetballend Tegenwoordige deelwoorden worden in voetbaltaal vaker en anders gebruikt dan in gewone taal. Dat geldt voor aanvallend (zie daar), maar bijvoorbeeld ook voor voetballend. Ook dát betekent vaak gewoon: ‘als het gaat