‘Taalfouten bij alle vakken meetellen’
Moeten taalfouten bij de beoordeling van álle eindexamenvakken worden meegeteld? Over die vraag werd de afgelopen weken veel gediscussieerd. De aanleiding was een motie die Tweede Kamerleden Jan Jacob van Dijk (CDA) en Jasper van Dijk (SP) hadden ingediend. Zij verwachten dat een integrale aanpak, waarbij taalfouten bij alle examens meetellen, leidt tot een beter taalniveau.
Staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt denkt daar anders over. Ze vindt dat ‘scholieren die goed zijn in aardrijkskunde, maar zwak in taal, wel een mooi cijfer moeten kunnen halen’. Bovendien zouden de correcties veel meer tijd en deskundigheid vergen. Wat haar betreft beslissen de scholen zelf of ze taalfouten mee willen laten tellen bij andere vakken dan het Nederlands.
Van Bijsterveldt staat niet alleen. Zo vroeg NRC Handelsblad in een hoofdredactioneel commentaar ‘Moet iemand die een volmaakt natuurkunde-examen doet, punten inleveren omdat zijn spellingsvaardigheid onder de maat is?’ Het antwoord: ‘De schriftelijke beheersing van het Nederlands kan niet worden ingezet als de grote boze wolf bij examens.’
Maar de Kamer ziet dat anders. Inmiddels is de motie van Van Dijk en Van Dijk aangenomen. Dat betekent dat nu eerst onderzocht gaat worden ‘in hoeverre correcte spelling en grammatica op enigerlei wijze kan meetellen in de beoordeling van elk centraal eindexamenonderdeel’.