Vijf opmerkelijke sjablonen
1. A komen van X, B (komen) van Y: ‘Beleidsmakers komen van Saturnus, burgers komen van Uranus’
Van de boektitel Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Dit is het sjabloon met de meeste mogelijkheden, want soms worden alle plekken opnieuw ingevuld, zoals hiervoor, soms blijven mannen en vrouwen staan, soms juist Mars en Venus, bijvoorbeeld in: ‘Docenten komen van Mars, leerlingen van Venus’ en ‘Mannen komen van Gamma, vrouwen komen van Ikea’.
2. De ondraaglijke X-heid van Y: ‘De ondraaglijke rondheid van de bal’
Van de roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera. Meestal blijft het woord lichtheid in het sjabloon aanwezig: ‘De ondraaglijke lichtheid van de digitale televisie / het bestaansminimum / de boodschapper / de vleermuis/ de liefde / de kroonprins / Twitter / het journaal’.
3. Creatief met X: ‘Creatief met led-verlichting’
Kreatief met kurk, de titel van de televisieserie van Arjan Ederveen en Tosca Niterink, wás al een variatie op een bestaand sjabloon (namelijk het tv-programma Kreatief met karton), maar het werd daarna een soort citaatsjabloon met een dubbele laag, met de licht ironische knipoog naar de oubolligheid die in het programma gepersifleerd werd.
4. Sleepless in X: ‘Sleepless in Tongeren’
Dit Engelse citaatsjabloon (van de film Sleepless in Seattle) wordt ook in het Nederlands herhaaldelijk toegepast. Naast Tongeren was men wel ‘Sleepless’ in Amsterdam, Leiden, Groningen, Vlaardingen, Roosendaal, Gent, Oisterwijk en Leuven, meestal verwijzend naar een sfeer van troosteloosheid of eenzaamheid, die ook de film kenmerkt.
5. De wereld gaat aan X ten onder: ‘De wereld gaat aan kamelenwinden ten onder’
Boektitels leiden vaak tot citaatsjablonen die lang houdbaar zijn. Neem De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt uit 1976, waarbij op de plaats van schaamte tegenwoordig werkelijk van alles ingevuld wordt. Het sjabloon ‘De X voorbij’ is al bijna zó'n gewone constructie dat niet iedereen het verband zal leggen met het boek van Meulenbelt. Bij het veel oudere De wereld gaat aan vlijt ten onder van Max Dendermonde (1954) kan van toeval geen sprake zijn: wie een titel maakt als ‘De wereld gaat aan deugd ten onder’ (of aan hebzucht, amateurisme, beleid, nijd, lijdzaamheid, hypocrisie, lawaai, vlees of Senseo), verwijst duidelijk naar die boektitel.