■ Subtiliteiten
Daar had de wetenschap nog niet aan gedacht. Toch laat deze bevinding iets zien over de druk die er is op het autoriteitsargument. Mensen lijken minder dan vroeger geneigd om iets aan te nemen omdat een professor in Delft het zegt. In dit onderzoek blijken de niet in de argumentatieleer doorknede ‘leken’ ineens een nieuw criterium te kunnen hanteren en kan de deskundige dus iets van de leek leren.
Ester Šorm beperkte zich overigens niet tot alleen het autoriteitsargument. Ze keek ook naar twee andere soorten argumenten: het argument van het voorbeeld (‘Roken is dodelijk, mijn oma is eraan overleden’) en het argument van oorzaak en gevolg (‘De ov-chipkaart is een zegen, want die geeft minder rompslomp voor de reizigers’). En ook daaruit bleek dat argumentatiedeskundigen iets van de leek kunnen leren.
Verbazingwekkend en misschien enigszins verontrustend is dat de kwaliteit van de argumenten er bij een vervolgexperiment in de praktijk niet veel toe leek te doen. Een andere groep proefpersonen kreeg gemanipuleerde teksten voorgelegd waarin verschillende autoriteiten werden aangeroepen. Voor de beoordeling die de lezers gaven aan de overtuigingskracht van de tekst, of voor de mate waarin ze daadwerkelijk overtuigd raakten, bleek dit weinig verschil te maken.
Aan het eind van haar proefschrift probeert de promovenda te verklaren waardoor dit komt. Hoewel mensen in theorie wel begrijpen dat het ene argument zwaarder weegt dan het andere, is de beslissing of je ergens wel of niet van overtuigd raakt zo ingewikkeld dat die subtiliteiten er niet meer toe doen. Er is in ieder geval meer onderzoek nodig, meent dr. Šorm. En die kan het weten.
Ester Šorm, The Good, the Bad and the Persuasive. Normative Quality and Actual Persuasiveness of Arguments from Authority, Arguments from Cause to Effect and Arguments from Example. Utrecht: Landelijke Onderzoeksschool Taalkunde, 2010. ISBN: 978 94 6093 015 7. De tekst kan gratis worden gedownload van www.lotpublications.nl/publish/issues/Sorm.