Iktionaire
Zelfhulpboeken
En welkom terug bij 1 op 2 van 3 tot 4 op Vijf, sinds kort van 6 tot 7 op Acht, mijn naam is Tanja Boljé en naast mij zit zoals gebruikelijk Tjerk van den Nagtkaerschenmaecker. Tjerk, wat gaan we het komende uur doen?
- We gaan het hebben over zelfhulpboeken!
- Zelfhulpboeken?
- Ja, zelfhulpboeken! Wist u dat drie op de tien boeken die verkocht worden zelfhulpboeken zijn? Er worden dus ontzettend veel zelfhulpboeken geschreven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Daarom is er nu dan eindelijk een zelfhulpboek voor het schrijven van zelfhulpboeken. Het geheim van de hamster. Zelfhulp voor de zelfhulpboekenschrijver. Het is geschreven door Nevelien Schemer-Waas, ex-luchtverkeersleidster en tegenwoordig actief als ortho-sjamaan, en zij is vanmiddag bij ons te gast. Welkom.
- Dank u.
- Een zelfhulpboek voor zelfhulpboekenschrijvers - waarom?
- In mijn praktijk als ortho-sjamaan kom ik ontzettend veel mensen tegen die op zoek zijn naar het zelfhulpboek in zichzelf, en die daarmee worstelen. Ze zoeken een antwoord, maar wat je moet zoeken is de vráág! Dat is de vraag: wat de vraag is! Mensen zeggen: ik probeer in contact te komen met de schrijver in mijzelf, maar goed, dan vind je hem, en wat dan?
- Nou?
- Dan moet die schrijver alsnog op zoek naar dat boek in zichzelf! Vandaar dat ik zeg: zoek dat boek, dan vind je de schrijver ook.
- De titel: Het geheim van de hamster, kunt u dat eens uitleggen?
- Er zijn natuurlijk de nodige spirituele selfhelp-boeken met een dierennaam in de titel, je hebt De wet van de waterbuffel, De les van de luipaard, De kracht van de kreeft, De leer van de beer, De tao van de tapir, dus toen dacht ik: een knaagdier hebben we nog niet.
- Maar de hamster staat toch ook voor een bepaalde levensfilosofie?
- Ach, welnee, dat maakt niets uit. Aan elk dier kun je wel een of ander filosofietje ophangen. Het had net zo goed over een haai of een kanarie kunnen gaan. Maar het geheim van de hamster, dat bekt wel lekker. Altijd proberen te allitereren, denk aan de Suske en Wiske-titels.
- Juist. Maar hoe schrijf je nu zo'n zelfhulpboek?
- Je begint bij zin één.
- Goh...
- Het lijkt voor de hand liggend, maar je begrijpt het pas als je het doorhebt.
- Hoe bedoelt u?
- Doe je ogen dicht en kijk in de spiegel. Maak elke ochtend een lijstje van dingen die je die dag wilt doen en gooi het weg. Denk door te doen en doe door te denken. Maai het gras, niet het veld. Sla met je rechterhand op je hoofd terwijl je met je linkerhand rondjes op je buik draait. Drink, maar geniet met mate. Je pad is je schild, maar je schild is niet je pad. Eerst komt morgen, dan vandaag. Niet aan een olifant denken is ook aan een olifant denken. Soms is vaak altijd. Snoep verstandig, eet snoep. Een oog kun je zien, maar kun je een oor ook horen?
- Daar zegt u iets. En een neus, kun je die ook ruiken?
- Precies! Wat heb ik hier?
- Eh... uw boek?
- Precies. (Er valt iets.) En nu?
- Eh...
- Verdwenen!
- Ja nee, u gooide het weg.
- Dat bedoel ik! Weg boek! Boek weg! Het boek is weg, maar is de weg ook het boek?
- Goh. Tjerk, kun jij mevrouw Waas nog volgen?
- Eh, tja, Tanja, nee, dat wil zeggen, ik bedoel...
- Maar daar gaat het juist om! U moet uzelf volgen! En hoe u dat doet, staat allemaal in dit boek. En nog veel meer.
- Juist. Wij spraken met Nevelien Schemer-Waas, van het boek Het geheim van de hamster. Zelfhulp voor de zelfhulpboekenschrijver. Dank voor uw komst naar de studio.
- Hebt u enig idee waar dit gesprek over ging? Ga naar www.10p2.nl/boeken en laat het ons weten.
- Zometeen onze Haagse correspondent Dop Knijs, maar nu eerst: muziek! Luistert u naar de Temptations met ‘Ball of Confusion’.
Jan Kuitenbrouwer