‘Je past derhalve niet in het profiel’
Nietszeggende afwijzingsbrieven
Wouter van den Eijkel en Arjen van Veelen
Als je solliciteert, moet je de perfecte brief schrijven - al dan niet met professionele hulp. Maar waarom zijn de afwijzingsbrieven die je retour krijgt soms zo belabberd?
‘Graag hadden wij uw sollicitatie even goed af laten lopen als onze sprookjes, maar het heeft niet zo mogen zijn.’ Die reactie kreeg een vriendin van ons nadat ze had gesolliciteerd bij de Efteling. Het pretpark eindigde de afwijzing met ‘Met 'n twinkelende groet.’ Tenenkrommend? Ach. De personeelsmedewerker probeerde tenminste nog iets van de afwijzingsbrief te maken.
Die vriendin heeft inmiddels een andere baan aangenomen. Andere vrienden en bekenden zijn nog aan het solliciteren. Omdat de economie stroefjes draait, krijgen ze geregeld afwijzingen. En die brieven zijn vaak slecht geschreven. We vroegen of we hun post mochten lezen. Ze doorzochten hun ordners en inbox op trefwoorden als helaas, profiel en procedure. Zo kregen we ongeveer vijftig brieven doorgestuurd, die we aanvulden met exemplaren uit eigen archief.
Het gros van de afwijzingsbrieven lijkt geproduceerd door een en dezelfde afwijzingsbrievengenerator. Brief na brief wordt ‘de procedure niet voortgezet’ omdat de kandidaat ‘niet in het profiel past’. We lezen veel holle, kromme en rommelige taal. Wat opvalt, is dat de reden van afwijzing in bijna geen enkele brief vermeld staat. Terwijl je juist dáár wat aan hebt.
Was je te dom, te dik, te oud, te jong, te zwart, te wit, te groen? Had je geen internetervaring? Stond je iets te lodderig op Hyves? Zocht men eigenlijk een vrouw? De ware reden laten afwijzingsbrievenschrijvers vaak in het midden. Ze sturen meestal nietszeggende standaardbrieven, die doorgaans een cirkelredenering bevatten volgens het stramien: ‘U krijgt de baan niet, aangezien u de baan niet krijgt.’ Natuurlijk staat het er nooit letterlijk zo; de pagina wordt opgevuld met zinnen die als je er even naar kijkt betekenisloos zijn. Hieronder hebben we die kluitjes in het riet gebloemleesd in een top zeven. De citaten komen uit echte brieven.