■ Schrijftest
De praktijken van de sollicitatiebrievenbureaus verdienen dus geen aanmoediging. De vraag is wat we eraan kunnen doen. Er is een manier die de negatieve gevolgen bestrijdt: onderwerp de laatste drie sollicitanten standaard aan een eerlijke en functionele schrijftest. Laat ze bijvoorbeeld onder toezicht een schrijftaak uitvoeren die voor de beoogde functie realistisch is.
Maar nóg zinvoller is het om het probleem bij de wortel aan te pakken. De genoemde prefab-praktijken ondermijnen het vertrouwen dat de basis vormt van welke werkverhouding dan ook. Werkgevers en personeelschefs moeten ervan uit kunnen gaan dat een brief geschreven is door de persoon die er zijn handtekening onder heeft gezet. Wat dat betreft zijn deze brieven te vergelijken met schilderijen. Onder De nachtwach staat de signatuur van de maker, Rembrandt van Rijn, en niet die van de geportretteerde, Frans Banning Cocq. Handtekening én brief zijn eigenlijk een verlengstuk van de persoon van de schrijver. Ze zeggen iets over hem. Dat kan alleen als de handtekening die van de echte schrijver is.
Op internet kun je bij diverse bureaus sollicitatiebrieven op maat bestellen.
Het verschil tussen op de een of andere manier bij het schrijven geholpen worden en iemand anders de brief laten schrijven is niet gradueel maar kwalitatief. Net zoals een Volvo met een motor van Ford en banden van Michelin nog steeds een Volvo is, maar een Peugeot geen Mercedes wordt door er een ster op te plakken.
Vooralsnog zie ik geen andere oplossing dan dat sollicitanten aan het einde van de brief verklaren dat zij de brief zelf geschreven hebben. Wie dat in strijd met de waarheid verklaart, fraudeert, en moet vervolgd worden. Een taalbureau als het bovengenoemde is strafbaar wegens uitlokking.