■ Mysterie
Is de keuze voor waal, wiel of weel regionaal bepaald? Daar lijkt het wel op. Het gebied waar waal voorkomt, overlapt soms echter wel met de gebieden waar je wiel respectievelijk weel tegenkomt, en die twee laatste overlappen onderling óók.
Een opvallend voorbeeld van overlapping is te vinden in de Rotterdamse wijk Charlois. Hier liggen op een kilometer afstand van elkaar twee dijkmeertjes waarvan het ene De Waal heet en het andere De Wiel. Allebei zijn ze vermoedelijk in 1533 ontstaan, toen in dit gebied een kreek door zijn dijken brak.
Dat de vorm met een a-klank hier vlak naast die met de ie-klank ligt, is eigenlijk heel vreemd: de a-vormen zijn immers, zoals gezegd, veel eerder ontstaan dan die met een ie-klank, en met de overgang van waal naar wiel (via weel) was waal als ‘gewoon woord’ verdwenen in dit gebied.
Hoe zit dat? De verklaring zou kunnen zijn dat de Rotterdamse meertjes hun namen kregen van mensen die oorspronkelijk uit verschillende dialectgebieden afkomstig waren - het welvarende Rotterdam trok destijds veel immigranten aan. Misschien dat De Wiel zijn naam dus dankt aan omwonenden uit Friesland, een gebied waar alleen de vorm wiel bekend is. En dat De Waal zo genoemd is door immigranten uit Utrecht, waar alleen díé vorm voorkomt. Een minuscuul mysterie, dat wel nooit opgelost zal worden.