■ Een nietmachine niet
Een deel van het succes van de dialectmop zit 'm dus in de vooroordelen die mensen hebben over dialectsprekers. Maar een dialectmop is ook te zien als een taalgrap voor gevorderden.
Veel taalgrapjes zijn gebaseerd op woorden die hetzelfde klinken maar toevallig twee erg verschillende betekenissen hebben (denk aan mopjes als ‘Een nietmachine niet en een perforator niet’ en ‘Hans Kazàn is overreden door een goocheltruc’). Bij dialectgrapjes gebeurt min of meer hetzelfde, alleen moet de toehoorder nog een extra stapje zetten: hij moet overschakelen naar het dialect. En als hij het dialect niet machtig is, moet hij even puzzelen (of bij grappen op papier: die zelfs even hardop lezen) om de pointe te begrijpen. Neem nu deze mop:
Een man uit Kerkrade besluit een dagje naar Amsterdam te gaan, omdat hij de Dam een keer wil zien. Hij loopt in Amsterdam het centraal station uit en wordt onmiddellijk aangesproken door een man die vraagt: ‘Moet je wiet?’ De man uit Kerkrade antwoordt: ‘Neij, vief menute loupe.’
Limburgers, vooral die uit Kerkrade, zullen de spraakverwarring direct begrijpen, maar niet-dialectsprekers moeten toch iets langer nadenken voordat begint te dagen dat wiet in het Kerkraads iets als ‘ver’ moet betekenen. Of anders deze:
Een man en een vrouw uit Groningen gaan op vakantie. Ze hebben geen koffer en besluiten er nog snel een te gaan kopen. Ze lopen voor V&D langs en de man spreekt een vrouw aan die net naar buiten komt: ‘Ik zuik 'n kower. Hemm'n ze die hier?’
De vrouw vraagt: ‘Samsonite, meneer?’
De man draait zich om en zegt tegen zijn vrouw: ‘Kom, ze hemm'n ze nait.’
De naam van koffermerk Samsonite klinkt kennelijk als het Groningse zinnetje voor ‘ze hebben ze niet’. Niet-Groningers zullen een behoorlijke kluif hebben aan deze grap.
Het is bekend dat het oplossen van puzzels een goed gevoel oplevert, waarbij bovendien geldt: hoe moeilijker het puzzeltje, des te groter de voldoening. Die voldoening komt de waardering voor zulke relatief moeilijk inzichtelijke dialectmoppen natuurlijk ten goede.