Tegenstander
Eerst maar even iets over die zogenaamde onterugvindbaarheid van ij-woorden. Dit argument heeft zijn kracht verloren nu ons zoekmachines als Google ter beschikking staan. Dan de andere redenen om de ij op de plaats van de y te zetten. Is uit de vorige spellingveranderingen dan niet duidelijk geworden dat je niet ongestraft een detail in het spellingsysteem kunt veranderen? Als de ij de y verdringt, hoe moeten we dan al die Griekse en Engelse woorden schrijven, zoals symbool en hype? Te vrezen valt dat zo een kleine wijziging een kettingreactie van spellingveranderingen op gang brengt.
Maar ook los van zijn eventuele plaats in het alfabet zijn er goede redenen om de ij te laten zoals hij is. De i en de j zijn internationaal bekende lettertekens, maar de ij niet. Met zo'n aparte letter wordt het Nederlands er niet gemakkelijker op. Niet alleen buitenlanders maar ook computerprogramma's zullen de ij moeten leren. En bij het twitteren en sms'en mag de eenletterige ij dan een heel teken winst opleveren, bij het programmeren is het juist meer tikwerk. In html-code (gebruikt voor internetpagina's) moet je bijvoorbeeld die ij van één letter weergeven met de moeilijk te onthouden code ij. ‘Wij zijn blij’ wordt dan: ‘Wij zijn blij’.
Ten slotte is de ij als zichtbaar residu van onze taalhistorie iets wat een aantal mensen dierbaar is. En daarmee komen we terug bij het belangrijkste argument: onze spelling is voor alles gebaat bij rust. Die ij mag dan net even sneller en korter zijn, maar is dat de poespas van de verandering waard?
Wat vindt u ervan? Moet de ij één letter worden?
Geef voor 18 mei 2009 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘ij: één letter’ of ‘ij: twee letters’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.