Tegenstander
Wie iets van cultureel belang afschaft, moet goed nadenken, want je krijgt het nooit meer terug. Waarvoor waren die traditionele talenopleidingen ook alweer in het leven geroepen? Toch zeker omdat de abituriënten zinvol en nuttig werk verrichtten. Nederland is een exportland. We moeten het hebben van onze contacten met de buitenlanden. In die buitenlanden spreekt men lang niet zo gretig Engels als hier. Daarom waren en zijn er specialisten nodig in het spreken, schrijven en lezen van de omringende andere talen. Mensen die kunnen vertalen wat er staat, maar desgewenst ook kunnen duiden wat de anderstalige gesprekspartner bedoelt. Academici die zo veel weten van culturele achtergronden en de geschiedenis van taal en volk dat ze gevoeligheden kunnen voorspellen en conflicten voorkomen. Te vrezen valt dat de behoefte aan dit soort specialisten eerder groter dan kleiner zal worden, nu de generatie die op de middelbare school nog drie talen leerde, op weg naar de uitgang is.
Verbreding leidt onherroepelijk tot verschraling. Beheersing van een vreemde taal op dat niveau vereist serieuze studie. Denken dat je in een jaar of drie onder de knie krijgt hoe een heel continent denkt, spreekt en voelt, getuigt van overmoed.
Wat vindt u ervan? Moeten de traditionele talenstudies verbreed worden?
Geef voor 20 april 2009 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Talenstudies: verbreden’ of ‘Talenstudies: niet verbreden’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.