Maaike Govers
Docent Nederlands
‘Wij misbegrijpen elkaar’
De invloed van tweetalig onderwijs op de Nederlandse taalvaardigheid
Bij tweetalig onderwijs krijgen leerlingen vakken als geschiedenis en biologie in een andere taal dan de moedertaal, meestal het Engels. Het idee is dat ze hiermee hun vaardigheid in die taal vergroten, maar heeft het alleen voordelen? Heeft het Nederlands er bijvoorbeeld niet onder te lijden? Er wordt al jaren over gespeculeerd, maar onlangs werd er eindelijk onderzoek naar gedaan.
De Wolfert van Borselen Scholengroep in Rotterdam biedt tweetalig onderwijs.
Foto: Iris Vetter
‘Please, take your books and go to page 114.’ Als op een tweetalige school geschiedenis of aardrijkskunde wordt gegeven zijn instructies als deze aan de orde van de dag. Alle vakken worden daar in het Engels gegeven (of soms ook in het Duits), behalve het talenonderwijs zelf. In Nederland zijn er momenteel 101 tweetalige vwo's en 25 tweetalige havo's, en het aantal groeit nog altijd.
Volgens het Europees Platform, dat zich inzet voor meertaligheid, leren scholieren in het tweetalig onderwijs de vreemde taal ‘snel en goed’, en stoomt het leerlingen beter klaar voor de globaliserende maatschappij. Maar er klinken ook wel minder positieve geluiden. Zo vrezen sommigen dat het Nederlands van de leerlingen door die vreemde talen in de verdrukking komt. Ook docenten uit het tweetalig onderwijs zelf zeggen af en toe de indruk te hebben dat het Nederlands beïnvloed wordt door het Engels. Leerlingen blijken in de praktijk dingen te zeggen waarin die taal heel erg doorklinkt, zoals ‘Wij misbegrijpen elkaar.’ Of - een voorbeeld uit de eigen praktijk - ze spreken de voornaam van personage Fake Ploeg uit De aanslag van Harry Mulisch uit als ‘feek’ (zoals het Engelse woord voor ‘nep’).
Maar is die beïnvloeding incidenteel, of doet die zich stelselmatig voor? Cijfers waren tot nu toe niet beschikbaar, want veel onderzoek naar tweetalig onderwijs op de middelbare school is er nog niet gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen dus.