Bejaardentaal slecht voor ouderen
Iedereen die geregeld in een verpleegtehuis komt, kent het wel: verpleegkundigen of familieleden die zich tot ouderen richten met zinnetjes als ‘Hoe voelen we ons vandaag?’ of zelfs ‘Grote meid’ - meestal ook nog eens uitgesproken op kinderlijke toon, of veel te langzaam, of veel te hard.
Veel hulpverleners en familieleden denken dat ze ouderen hiermee een dienst bewijzen en dat het vriendelijk overkomt. Maar het tegendeel blijkt waar: de ouderen ervaren het als vernederend en als een bevestiging van hun ouderdom. De stress die ermee gepaard gaat, kan zelfs levensbekortend werken. Dat alles blijkt uit recent onderzoek van de psychologe Becca Levy aan de universiteit van Yale, die jarenlang honderden 50+'ers volgde in een klein stadje in Ohio.
Bij mensen met lichte tot gematigde dementie werden de negatieve gevolgen van de bejaardentaal direct zichtbaar: patiënten weigerden mee te werken of begonnen te schreeuwen.
Het Nationaal Ouderenfonds, dat zich ‘actief inzet voor het welzijn van kwetsbare ouderen in Nederland’, roept mensen dan ook op dit soort taal niet langer te gebruiken en ouderen voortaan altijd op een normale, waardige manier aan te spreken.