Voorstander
Voordat een schotel de tafel bereikt, hebben veel mensen daar hun best voor gedaan. De prijs is er vaak ook naar. Dan is het niet meer dan redelijk dat de makers willen weten of hun inspanningen vrucht hebben gedragen. En als ze dat willen weten, dan kunnen ze het best zo analytisch mogelijk te werk gaan door over alle schotels direct na de consumptie een oordeel te laten vellen. En wat is er nou tegen de formulering ‘Heeft het gesmaakt?’
Mensen die vooral de formulering met smaken weerzinwekkend vinden, zijn waarschijnlijk opgevoed met het etiquetteverbod om elkaar ‘smakelijk eten’ toe te wensen, of ‘smakelijke voortzetting’. Dat verbod stoelt onder meer op de gedachte dat de smaak van een gerecht een individuele aangelegenheid van de eter is, waar de kok of de ober zich beter niet mee kan bemoeien, alleen al omdat ze er maar voor een klein deel invloed op hebben. Zo kan een schotel iemand minder smaken omdat hij liefdesverdriet heeft, of niet van een uitje erbij houdt. Hoe scherpzinnig zulke opmerkingen ook zijn, ze overtuigen net zomin als de argumenten om geen ‘gebakje’ maar ‘taartje’ te zeggen, wat je ook vaak hoort in bepaalde kringen. Geen wonder! Want het zou onjuist zijn deze ge- en verboden te beschouwen als uitkomsten van een argumentatie. Ze zijn bedoeld als scheidslijnen tussen ons soort mensen en de anderen, en hoe willekeuriger die scheidslijnen zijn, des te beter ze werken.
Er komt nog iets bij. Als een ober na een gang de beruchte vraag stelt, bedoelt hij daar eigenlijk mee: ‘Bent u klaar? Kan ik uw bord wegnemen?’ Mensen die zaniken over de portee van die smaken-vraag, snappen net zo weinig van de Nederlandse taal als de man die ‘Ook goedemorgen’ tegen de conducteur zegt, en niet zijn kaartje pakt.
Wat vindt u ervan? Moeten obers telkens vragen of het gesmaakt heeft?
Geef voor 17 november 2008 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Heeft het gesmaakt: geen probleem’ of ‘Heeft het gesmaakt: liever niet’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.