Fries ook in de grondwet?
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil het Nederlands verankeren in de grondwet, zo kondigde ze op Prinsjesdag aan. Het kabinet had vorig jaar in de regeringsverklaring al gemeld dit van plan te zijn, maar Ter Horst gaat er nu werk van maken. Op deze manier moet onze taal worden beschermd tegen vervanging door een andere taal, bijvoorbeeld het Engels.
Zoals vaker wanneer het onderwerp ter sprake komt, rees ook nu de vraag hoe het dan moet met het Fries, tenslotte onze tweede rijkstaal. Op 1 oktober, toen de Tweede Kamer over de kwestie debatteerde, trokken zo'n honderd Friese actievoerders naar het Binnenhof om hun stem te laten horen. Ze eisten dat naast het Nederlands ook het Fries in de grondwet wordt opgenomen. Het Fries wordt immers niet alleen verdrongen door het Engels, maar ook door het Nederlands, zo betoogden ze.
In de Tweede Kamer kregen de Friezen steun van de oppositiepartijen. Minister Ter Horst beloofde daarop de opname van het Fries nogmaals te zullen overwegen. De coalitiepartijen waren vooral terughoudend omdat het Papiaments en het Engels dan volgend jaar dezelfde aandacht vragen. Vanaf 1 januari worden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba Nederlandse gemeenten, en zijn het Papiaments en het Engels van die eilanden ook officiële rijkstalen.