Tegenstander
In de communicatie op het veld speelt taal een ondergeschikte rol, omdat spreken veel te langzaam gaat. Veel belangrijker zijn de positie, de bewegingen en gebaren van de medespelers, aangevuld met af en toe een kreet. Daarom is het voor het winnen van de wedstrijd helemaal niet nodig dat er één taal gesproken wordt.
Als de spelers toch één taal moeten spreken, mogen de heren dan alsjeblieft zelf uitmaken welke dat zal zijn? Dat werkt altijd het best. Mocht PSV volgend seizoen geheel uit Brazilianen bestaan, dan is het toch logisch dat ze Portugees met elkaar praten?
Probeer dat trouwens maar eens te verbieden. Zulke voorschriften miskennen bovendien de eigen verantwoordelijkheid van de sporter. Serieuze sportlieden doen alles om een topprestatie te leveren. Als hun duidelijk is dat de vaardigheid in een andere taal, bijvoorbeeld het Nederlands, daartoe bijdraagt, dan zullen zij de eersten zijn om die taal te leren.
Wat vindt u ervan? Moeten profvoetballers Nederlands spreken op het veld?
Geef voor 30 juni 2008 uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Profvoetballers: Nederlands spreken op veld’ of ‘Profvoetballers: niet per se Nederlands spreken op veld’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.