In de bres voor Beatrix
prof. dr. Vincent van Heuven - hoogleraar experimentele taalkunde/fonetiek, Leeuwarden
Mijn collega Marc van Oostendorp zet in het februari/maartnummer van Onze Taal uiteen dat koningin Beatrix - samen met veel andere Nederlanders - tegenwoordig de r aan het eind van een woord weglaat. In werkelijkheid is er echter geen sprake van weglating maar van vocalisering van de r. De gevocaliseerde of ‘Gooise’ r is de moderne Nederlandse variant van de r aan het einde van lettergrepen. Deze r lijkt fonetisch gezien sterk op de Amerikaanse. De gevocaliseerde r is gemakkelijk te articuleren, en hij is voor de luisteraar bijzonder opvallend. Als Van Oostendorp schrijft dat de slot-r van de koningin de afgelopen 25 jaar korter is geworden, dan is dat opnieuw een didactisch leugentje om bestwil. Alleen het getrilde deel van haar slot-r is korter geworden (of helemaal afwezig), maar als we het gevocaliseerde stuk gewoon meetellen, heeft hij niets aan lengte ingeboet. Kortom, er is geen sprake van dat de koningin haar slot-r weglaat of verkort.
Spreekt nieuwslezeres Sacha de Boer haar r'en net zo uit als koningin Beatrix?
Er is trouwens - anders dan Van Oostendorp schrijft - geen reden om aan te nemen dat de getrilde tongpunt-r gemakkelijker te articuleren is dan andere typen r. Integendeel. Het lijkt erop dat ongeveer een op de twintig mensen fysiologisch niet in staat is zijn tongpunt te laten trillen (zie Renée van Bezooijen.Het raadsel van de ratelaar. Rondom de r in het Leewarders en het Fries. Fryske Akademy, 2006). Dat komt (waarschijnlijk) doordat we bij de tongpunttril de voorkant van de tong omhoog moeten brengen (met spierspanning) terwijl tegelijkertijd het puntje van de tong juist ontspannen moet blijven om op de langsstromende adem tegen de tandkassen te klapperen. De huig-r is een stuk makkelijker: daar hoeven we alleen maar de achterkant van de tong omhoog te brengen, en de huig - waar geen spieren in zitten - flappert er dan vanzelf tegenaan.
Ten slotte: nieuwslezeres Sacha de Boer is niet bijzonder omdat ze - anders dan Van Oostendorp stelt - een huig-r heeft, want die heeft ze dan gemeen met ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking. Mevrouw De Boer kreeg kritiek omdat zij een Gooise r gebruikt en dat, zo vonden veel Nederlanders, behoort een nieuwslezeres niette doen. Maar zij bevindt zich ondertussen dus in goed gezelschap: dat van de koningin.