opacriminaliteit Afgaande op de verrijking van onze woordenschat met woorden als maffiamaatje, misdaadwinst en gewoontedader moet 2007, ondanks al het gepraat over normen en waarden, toch als een ‘crimineel’ jaar in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven. Het opvallendste woord uit de kringen van politie en justitie is wel opacriminaliteit. Want begin 2007 wordt duidelijk dat 55-plussers - volgens de media blijkbaar al ‘opa's’ - zich steeds vaker bezondigen aan het plegen van misdaden. Het gaat niet noodzakelijk om ‘zwacri’, zoals zware criminaliteit tegenwoordig ook wel heet, ook lichtere vormen van criminaliteit, zoals eenvoudige vermogensdelicten, dragen bij aan de dubieuze reputatie van onze ‘grijsjes’. Criminaliteit onder ouderen is trouwens niet alleen een mannenzaak; onze taal is in 2007 ook verrijkt met het woord omacriminaliteit.
lokhomo Jarenlange emancipatie van homo's leidde in Nederland nog maar kort geleden tot de wettelijke regeling van het homohuwelijk. Zelfs wie dat een beetje vreemd vond, was er trots op dat zoiets toch maar mogelijk was in Nederland. In 2007 blijkt dat er niettemin elementen in onze samenleving zijn die er anders over denken. Sommige jongeren schijnen er in 2007 behagen in te scheppen op straat homo's in elkaar te slaan. De politie treedt daartegen op door ‘lokhomo's’ in te zetten: undercoveragenten die nadrukkelijk als homo's de straat op gaan. Op die manier hoopt de politie ‘potenrammers’ tot geweld uit te lokken, waarna ze kunnen worden aangehouden. Aldus geschiedt.
klimaatneutraal 2007 is het jaar waarin het klimaat definitief op de geopolitieke agenda is komen te staan. De aarde warmt op als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor we mogelijk aan de vooravond van rampen en pestilentiën staan, zo willen sommige klimaatactivisten ons doen geloven. Zoals Al Gore, de voormalige presidentskandidaat, die het klimaatbewustzijn van de burger stimuleert met zijn film An Inconvenient Truth. Het levert hem de Nobelprijs voor de Vrede op. Maar belangrijker nog is dat zijn naam vereeuwigd wordt in een woord: gorisme, dat zoveel betekent als ‘strijd tegen de klimaatverandering, met name door het bestrijden van de uitstoot van broeikasgassen’. Hoe dan ook, het maakt duidelijk dat het klimaat helemaal hot is. Dat blijkt ook uit de vele samenstellingen met klimaat die in 2007 onze taal verrijken: van klimaatalarm tot klimaatzwendel - je kunt er haast een woordenboek mee vullen. Een van de effecten van die aandacht voor het klimaat is dat burgers hoe langer hoe meer doordrongen raken van het belang van ‘klimaatneutraal’ gedrag. Daarvan is sprake als er bij onze activiteiten geen broeikasgassen vrijkomen, of als de vrijgekomen broeikasgassen worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanplanten van bomen. En daar wordt de wereld niet lelijker van.
formatiemoeheid Op 10 juni 2007 vinden in België verkiezingen plaats. Onder aanvoering van Yves Leterme boeken de Vlaamse christen-democraten een comfortabele overwinning. De formatie van een coalitie onder leiding van Leterme lijkt dan ook een kwestie van weken, hooguit enkele maanden. Maar een half jaar later is Leterme er nog steeds niet in geslaagd de politieke neuzen in dezelfde richting te laten wijzen. Het land zakt weg in een formatiecrisis: de media berichten dat zowel burgers als partijen de formatie beu zijn. ‘Formatiemoeheid’ noemen de kranten dit verschijnsel, en daarmee levert de moeizame formatie in elk geval een nieuw woord op.
Al Gore droeg met zijn film flink bij aan de populariteit van woorden met klimaat.
Foto: undp.org
comadrinken Dat de jeugd van tegenwoordig te veel drinkt, wisten we al langer. Want woorden als drankkeet en zuipschuur, waar jongeren het bier niet per fles maar per krat schijnen te consumeren, maakten al eerder hun opwachting in onze taal. In 2007 lijkt ook de overheid zich bewust te worden van het grootschalige drankprobleem onder jongeren. De uitwassen daarvan zijn dan ook nauwelijks te missen. Vooral de hype waarbij kinderen in korte tijd zeer veel alcoholhoudende drankjes achteroverslaan om, voor de kick, in coma te raken, maakt duidelijk dat we hier met een serieus probleem te maken hebben. Een probleem bovendien dat een naam verdient: comadrinken of comazuipen. Het antwoord van het kabinet op dit probleem is overigens typisch Hollands: drank is schadelijk, dus wordt de accijns erop verhoogd. En fors ook. 2008 zal voor de comazuipers dan ook een duur jaar worden.
bokitoproof In mei 2007 is Nederland even wereldnieuws. In Diergaarde Blijdorp ontsnapt een kwade aap uit zijn hok en takelt een bezoekster toe. Bokito heet de zilverruggorilla die dit kwaad op zijn geweten heeft. Het levert de aap een nieuw hok op, en in de weken na de dramatische gebeurtenissen is er in de media geregeld aandacht voor Bokito's nieuwe hok. Dat moet ‘Bokitoproof’ worden: bestand tegen Bokito's destructieve gedrag. Als Bokito's nieuwe hok klaar is, verdwijnt de aap zelf uit het nieuws, maar zijn naam blijft rondzingen. En al snel wordt bokitoproof gebruikt in de betekenis ‘bestand tegen vandalisme’. En incidenteel wordt bokito (met een kleine letter) zelfs al gebruikt voor een al dan niet ruigbehaarde vandaal of hooligan - waarmee in elk geval de familierelatie tussen mens en aap bevestigd wordt.