Derde oog
Iemand die het derde oog heeft, is helderziend, zo lezen we in Van Dale. In het Nederlands moet de uitdrukking van recente datum zijn: ze is bijvoorbeeld niet te vinden in het Woordenboek der Nederlandsche Taal. Waar kan die relatief nieuwe uitdrukking vandaan komen?
Zeker is dat het derde oog een bekend begrip is in het hindoeïsme en het boeddhisme, en veel aanhangers dragen een zogeheten tilak op het voorhoofd: een rode stip die het derde oog voorstelt. Inmiddels is het derde oog ook in het Westen een populair begrip, onder meer in new-agekringen.
Maar hoe moeten we ons dat derde oog voorstellen? Waar zit het, of wordt het geacht te zitten? In elk geval hoeven we het niet op het voorhoofd te zoeken. Het derde oog - en het bijbehorende hogere bewustzijn - wordt door degenen die erin geloven gelokaliseerd in de pijnappelklier (in medisch jargon: ‘epifyse’). De klier zit in de hersenen, heeft de grootte van een erwt en regelt bij de mens onder andere het dag-en-nachtritme.
De Indiase actrice Remya Nambeesan heeft ‘het derde oog’.
In de film The Deer Hunter (1978) worden Amerikaanse krijgsgevangenen gedwongen Russische roulette te spelen.
Waarom die esoterische belangstelling voor de pijnappelklier? Waarom dichten sommigen daaraan zulke bijzondere vermogens toe? Waarschijnlijk komt dat doordat de klier in kwestie heel diep in de hersenen ligt - iets wat de verbeelding van veel mensen blijkt te prikkelen volgens de Engelse Wikipedia.
Uit biologisch onderzoek is trouwens gebleken dat het veronderstelde verband tussen de pijnappelklier en perceptie niet helemaal uit de lucht gegrepen is. Bij sommige lagere gewervelde diersoorten, zoals reptielen, is de pijnappelklier een lichtgevoelig orgaan. Het is een kleine opening in de schedel, die met enig recht dus een derde oog zou kunnen worden genoemd - al is er van enigerlei helderziendheid vast geen sprake.
Dit is de laatste aflevering van ‘Bij wijze van zeggen’. In 2008 begint Riemer Reinsma met een nieuwe rubriek.