■ Fiets en hooker
Het wordt eentonig, want hetzelfde verhaal geldt voor de fiets: ja, er heeft een Wageningse fietsenmaker Viets bestaan, ongeveer in dezelfde tijd als de introductie van de fiets, en nee, hij is niet de naamgever hiervan geweest, al heeft hij niet nagelaten daarmee reclame te maken. Zoals Ewoud Sanders heeft aangetoond in zijn boek Fiets! De geschiedenis van een vulgair jongenswoord (1997) zijn er opnieuw chronologische problemen: het woord fiets was al ruim in omloop voordat de fietsenmaker Viets een bedrijf begon in Wageningen.
En hoe zit het met generaal-majoor Hooker en het Engelse hooker ‘hoer’, in Nederland vooral bekend door onze eigen Happy Hooker Xaviera Hollander? De reputatie van Joseph Hooker, die in de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) voor de noordelijke staten vocht, blijkt wel uit zijn bijnaam Fighting Joe. Zijn hoofdkwartier gold als een kruising tussen een kroeg en een bordeel, en - maar nu betreden wij het domein van de mythe - vrouwen die daar op bezoek kwamen, kregen de naam hookers. De chronologie ligt echter opnieuw dwars: hooker ‘hoer’ komt al in 1845 voor. Het woord is al ouder in een andere betekenis: in 1567 wordt het gebruikt als synoniem voor angler, letterlijk ‘hengelaar’, maar in deze context gebruikt voor een dief die zijn buit met een hengel of haak naar zich toe trekt; hooker is dus afgeleid van hook ‘haak’. Het woord is later overgedragen op een hoer, die op vergelijkbare wijze klanten aan de haak slaat. Intussen is het natuurlijk goed denkbaar dat generaal Hooker door zijn levenswandel de naam hooker algemenere bekendheid heeft gegeven.
Hiermee is de voorraad pseudo-eponiemen nog niet uitgeput, maar duidelijk is inmiddels wél dat eponymische verklaringen een grote aantrekkingskracht hebben. Dat komt deels doordat het verband tussen een persoon en een naam tot de verbeelding spreekt, en deels vanwege een ‘horror vacui’: het is onverteerbaar dat de herkomst van een woord onbekend is; als we niets kunnen vinden, dan zal het wel naar een persoon zijn genoemd. Zo'n verhaal is gauw bedacht, en houdt vervolgens generaties etymologen van de straat met het weerleggen van die eponymische herkomst. Essentieel daarin zijn, zo bleek, de historiciteit van de vernoemer en de chronologie.