■ Bedenksel
Nog weer anderen situeerden het Woud van Ongenade in de Wieringermeer, waar een - modern gespelde - naamgenoot ligt van het genoemde Noordoostpolderdorp: Kreil. Ook hier zijn fossiele resten van een bos gevonden. Verder is Zwolle ooit aangewezen als plaats waar zo'n woud zou hebben gestaan. De kroniekschrijver Hermannus Vechtensis noemde dit het ‘Woud zonder Genade’.
Het Woud van Ongenade volgens de Kattendijke-kroniek uit ca. 1490
Johan Huyssen van Kattendijke-kroniek. Red. Antheun Janse. Den Haag, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, 2005
Dat laatste is ook de vorm waarin het mythische woud voor het eerst op papier verschijnt, en wel in de Roman van den riddere metter mouwen (ca. 1300). Deze ridderroman geldt als een oorspronkelijk Middelnederlands werk, en gaat over de legendarische koning Arthur. In de roman wordt onder andere diens verblijf omschreven in het ‘felle [= wrede, gevaarlijke] Woud sonder genade’, dat de schrijver in Wales situeerde. Opvallend: de naam Woud van Ongenade komt niet voor in de Franse, Duitse en Engelse Arthurromans, en is dus duidelijk een bedenksel van de Nederlandstalige schrijver.
Later situeerden Vlaamse en Hollandse schrijvers het Woud zonder Genade niet meer in Wales maar aan ónze kant van de Noordzee. Dat gebeurde het eerst in een geschrift van de Vlaming Gillis de Wevel. In het boek Leven van Sinte Amand (ca. 1336-1340) beschreef De Wevel hoe de zendeling Amandus in de zevende eeuw door het Woud van Ongenade naar Brugge trok. En hoewel er in de veertiende eeuw niet veel meer over was van de onmetelijke vroegmiddeleeuwse wouden, was De Wevel zich er, net als veel van zijn tijdgenoten, van bewust dat die wouden voor de toenmalige ‘heidense’ bevolking heilige plaatsen waren geweest. Hij associeerde de wouden daarom met rechteloosheid en chaos. In de veertiende eeuw werd de aanduiding Woud zonder Genade dan ook gebruikt voor een woest, onbeschaafd en rechteloos gebied.
In principe kon deze naam dus worden toegepast op íéder groot woud dat in de vijftiende eeuw - en nog lang daarna - in de herinnering voortleefde. Jammer voor iedereen die op zoek was - of is - naar de ‘werkelijke’ ligging van het Woud van Ongenade, maar hun queeste heeft weinig zin. Hét Woud van Ongenade bestaat niet.
Dit is de laatste aflevering van ‘Geschiedenis op straat’. In 2008 begint Riemer Reinsma met een nieuwe rubriek.