Voorstander
We hadden al veel eerder moeten overschakelen op het buitenlandse systeem. Ons systeem is onveilig en onrechtvaardig. Het is onveilig omdat de opgebelde zijn naam prijsgeeft vóórdat hij kan weten aan wie hij dat doet. De naam kan zo in handen geraken van mensen die van de naam-nummercombinatie misbruik maken. Daarbij hoeven we niet eens aan een griezelfilmscenario te denken. Het kan al erg vervelend zijn om lastiggevallen te worden met commerciële boodschappen.
Het naamsysteem is ook onrechtvaardig omdat de rechten en plichten van opbeller en opnemer wel heel ongelijk verdeeld zijn. Want laten we wel wezen. De opbeller begint, hij pleegt inbreuk op de levenssfeer van de opnemer door daar de telefoon te laten rinkelen. De opnemer wordt in zijn bezigheden gestoord, vraagt zich af wie er belt, overweegt de telefoon te laten rinkelen, en als hij zich daar vervolgens schuldig over voelt, neemt hij alsnog op. Is het dan eerlijk dat hij dan ook nog eens met zijn onmiddellijke zelfidentificatie de volgende stap in het opbouwen van het contact moet zetten?
Ten slotte valt te betwijfelen of het buitenlandse systeem in de praktijk werkelijk uitgebreider en daardoor langzamer is. Voor moderne apparaten met nummerherkenning en voor persoonlijke mobiele telefoontjes geldt het bezwaar in ieder geval niet. Door die technische veranderingen is aan de ene kant de kans dat de persoon die je opbelt ook werkelijk opneemt veel groter geworden, en aan de andere kant de kans dat de opgebelde niet weet wie er belt, veel kleiner.
Wat vindt u ervan? Is het een goed idee om voor het opnemen van de telefoon over te schakelen op het buitenlandse ‘hallo’-systeem?
Geef voor 17 september uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/ homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Telefoneren: “hallo”-systeem’ of ‘Telefoneren: naamsysteem’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.