Bij wijze van zeggen
Riemer Reinsma
Oranje boven!
De leus Oranje boven! roept, ook bij fervente aanhangers van het koningshuis, de vraag op: oranje boven wie of wat? Er zijn drie verklaringen geopperd. Eén: de leus zou slaan op de oude gewoonte om op een admiraalsschip de vlag van de vorst of de hoogste bevelvoerder helemaal boven aan de grote mast te hangen, nog boven de nationale vlag. De oranje wimpel van de stadhouder wapperde dan dus boven het rood-wit-blauw of oranje-wit-blauw.
Maar de andere twee verklaringen zijn waarschijnlijker. Volgens sommigen heeft de kreet Oranje boven! te maken met de Duinkerkse zeerovers van de zestiende of zeventiende eeuw. De piraten hingen de vlag van een gekaapt schip ondersteboven ten teken dat het schip veroverd was. Hadden zij een Hollands schip gekaapt, dan hing het oranje of rode deel van de driekleur dus onder. Als zo'n schip door de Hollanders ‘teruggekaapt’ werd, kwam het oranje weer ‘boven’. Zo stond in 1623 in het pamflet Nieuwe Tijdinghe: ‘Burgondien boven lustig wtgevloghen, ende Orange blanche bleu achteraf, averechts ommegekeert, Orange onder.’ Duinkerken hoorde namelijk bij de Zuidelijke Nederlanden, waar de Bourgondische vlag gevoerd werd.
Negentiende-eeuwse schoolplaat, met rechtsboven (gekaapt?) schip met een ‘omgekeerde’ vlag.
Een derde mogelijkheid, en de meest waarschijnlijke van de drie, is echter dat Oranje boven! niets met scheepsvlaggen te maken had, maar gewoon een leus was van het type Deutschland über alles, of Fryslân boppe [= boven], Hollân in 'e groppe [= mestgoot]. Het ging dan om een denkbeeldig gevecht waarin de favoriete partij boven lag en de tegenstander - of iets wat zeer onwelkom was - ‘onder’. Toen de legers van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen in 1672 de Republiek aanvielen, stond in een pamflet te lezen:
Oranje boven, wit onder, Die anders wil die slae de Donder [= moge door de donder geslagen worden].
‘Wit’ was hier blijkbaar het symbool van de capitulatie (denk aan de witte vlag).