Spaan
Poort
Ik las een uitspraak van minister Plasterk over zijn zoons. Toen Plasterk een wetenschappelijk instituut bestierde, selecteerde hij zijn medewerkers streng. Alleen de hoogste cijfers kwamen bij hem binnen. Nu hij als minister van Onderwijs PvdA-politiek moet verkopen, is hij van mening dat universiteiten beter niet aan de poort kunnen selecteren. Veel talent zou verloren gaan. Middelbare scholieren zijn niet gemotiveerd genoeg. Lage cijfers zeggen niks.
Waarom voor de beste universiteiten van de wereld dan wel de cijferlijst van de aspirant-student de doorslag geeft, horen we niet. Zouden Harvard en Oxford ongelijk hebben? Weet Plasterk het beter dan Princeton en Cambridge?
‘Get an education, Ronald. Get a school!’, zou mijn dochter zeggen.
De middelbare scholen doen het niet best, volgens Plasterk. Hoe hij daarbij komt? Zijn zoons zeggen het. Bij hen, vijftien en zestien jaar, kun je niet meer aankomen met 45 minuten aan één stuk praten. ‘De jeugd is tegenwoordig snel afgeleid. Ik weet zeker dat het niet goed gaat’, citeerde de Volkskrant van 8 mei Plasterk, de parmantige.
Wat zou hij bedoelen? Willen zijn zoons meer filmpjes in de wiskundeles? Hebben ze om het kwartier behoefte aan een computerspelletje tijdens het vertalen van Homerus?
Kennelijk hoef je bij de zoons van Plasterk niet aan te komen met een roman van Jane Austen. In zo'n dik boek moeten plaatjes staan. Typerend voor de meeste ouders is dat de concentratieproblemen van hun kinderen met het grootste gemak aan de school worden geweten. Mijn dochter van achttien haalde haar neusje op. ‘Bij ons op school wordt zo vaak een hele les gepraat’, zei ze. Wat ze niet zei maar wel weet, is dat de kinderen die dat niet aankunnen ten slotte naar een andere school zullen moeten.
Om de zinnen te verzetten vroeg ik haar of zich onlangs nog nieuwe woorden hadden aangediend.
‘Fatoe’, zei ze. Iets wat grappig is en ook chill, is fatoe. Ik vond het inderdaad terug in een lijst van hiphop- of straattaal. Het Surinaams werkt aan een gestage terug-kolonisatie.
Haar vriendinnetje Sascha had onlangs een nieuwe variant bedacht op het veelgebruikte get a room, wanneer een jongen en een meisje heftig zoenen in de openbare ruimte. Toen ze tijdens de eerste warme dagen van het jaar weer hordes schaarsgekleden het straatbeeld zag opfleuren, zei ze: ‘Get a beach.’
Zou het socialistische onderwijsbeleid van Plasterk gestoeld blijven op wat hij thuis van zijn beweeglijke zoons te horen krijgt? Als dat zo is, komt hij weldra met zijn rug tegen de muur te staan. Dan is het motto van een Engelse collega-politicus van toepassing: ‘When your back's against the wall it's time to turn around and fight’, zei John Major. Plasterks uitspraken tot nu toe wekken een beetje de indruk dat hij Majors advies al aan het opvolgen is.
Henk Spaan