■ Voorstander
Natuurlijk heeft taalactivisme nut. We twijfelen toch ook niet aan het nut van een leraar Nederlands? Die corrigeert de werkstukjes van zijn leerlingen en na enige tijd begrijpen die wat de bedoeling is en gaan ze hun taal beter gebruiken. Een taalactivist is ook een leraar, alleen eentje met een wat grotere klas. Als hij maar geduldig blijft uitleggen waarom bepaalde taalvormen minder geslaagd zijn, leidt dat na enige tijd tot betere prestaties.
Natuurlijk lukt dat niet overal en altijd. Sommigen interesseert taal niets, en anderen willen wel maar missen het talent. Maar de ontvankelijken hebben op den duur baat bij de correcties en adviezen. Zou het bijvoorbeeld echt toevallig zijn dat de cultuur waarin een boek als Renkema's Schrijfwijzer al decennialang verslonden wordt, ook de cultuur is met de meest begrijpelijke voorlichtingsfolders?
Hoe zinnig taalactivisme op zichzelf dus kan zijn, het kost wel de nodige tijd en energie. Die energie is vooral welbesteed als activisten zich richten op woordkeuzeproblemen die het hart van de communicatie raken, zoals het gebruik van vage of obscure woorden.
Wat vindt u ervan? Is taalactivisme wenselijk?
Geef voor 19 maart uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Taalactivisme is wenselijk’ of ‘Taalactivisme is niet wenselijk’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.