Geldhoeveelheid [1]: onbepaalde hoeveelheid
Kees Pot - Berkenwoude
In het artikel ‘Geldhoeveelheid of hoeveelheid geld?’ (Onze Taal december) beschrijft Joop van der Horst hoe de samenstelling x-hoeveelheid (zoals geldhoeveelheid) in het dagelijks taalgebruik terrein wint op de woordgroep hoeveelheid x (hoeveelheid geld). Een interessant stuk.
Maxwell-oploskoffie uit Amerika, jaren vijftig van de vorige eeuw, heette geen ‘Nescafé’ en kon hier daarom makkelijker worden ingevoerd.
In mijn beleving is het ene onbepaald, en het andere bepaald. Bijvoorbeeld: ‘Bij de lawine kwam een enorme sneeuwhoeveelheid naar beneden (erg grote, onbepaalde hoeveelheid); er moest daarna een grote hoeveelheid sneeuw geruimd worden om de weg vrij te maken (wel tien vrachtwagens vol, dus bepaald).’ Of: ‘Als de gletsjers in de Alpen smelten, komt er een waterhoeveelheid vrij waardoor de hoeveelheid water in de Rijn zal stijgen.’ Hoeveel smeltwater er aanvankelijk vrijkomt, is onbekend, maar hoeveel het water stijgt, is meetbaar.
Voor een onbepaalde lezing van de zin kunnen beide vormen door elkaar gebruikt worden, maar voor een bepaalde lezing niet: in het laatste voorbeeld kun je ook zeggen dat er een ‘hoeveelheid water’ vrijkomt, maar niet dat de Rijn met een bepaalde ‘waterhoeveelheid’ zal stijgen.