Tamtam
Redactie Onze Taal
Dialect nadelig op arbeidsmarkt
Wie van huis uit dialect spreekt, bereikt gemiddeld een minder hoog opleidingsniveau dan mensen die in het Standaardnederlands zijn opgevoed. Dialectsprekers stoten op de arbeidsmarkt naar verhouding ook minder vaak door naar banen met een hoge maatschappelijke status. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nijmeegse socioloog Gerbert Kraaykamp, die ruim drieduizend volwassenen naar hun achtergrond vroeg.
Een van de factoren die een rol spelen, is dat dialectsprekers vaak uit een lager sociaal milieu komen. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Ook als ‘ruis’, zoals sociale achtergrond en opleiding van de ouders, uit de onderzoeksgegevens gefilterd wordt, blijft er een verband zichtbaar tussen dialect en minder goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt.
Overigens zijn de nadelige effecten in de loop der jaren afgenomen: de huidige generatie dialectsprekers ondervindt minder hinder van hun dialect dan de oudere. Ook het gebrúík van de streektaal loopt trouwens terug: 36% van alle mensen die de afgelopen 25 jaar opgroeiden, had een dialect als thuistaal; voor die tijd was dat ongeveer 45%.
Tot slot blijkt uit een beknopte taalvaardigheidstest dat mensen met een dialectjeugd een kleinere woordenschat van het Nederlands hebben dan sprekers van de standaardtaal - een effect dat overigens wél is toe te schrijven aan het feit dat dialect vooral in achterstandsgezinnen wordt gesproken, en niet zozeer aan het spreken van dialect zelf.
Bronnen: Dagblad van het Noorden, Pedagogische Studiën
Apple wil dat bedrijven het woord pod(cast) niet meer gebruiken.