Tegenstander
Klare taal? De klare taal van het verkiezingsprogramma blijkt neer te komen op spreektaal, inclusief de gebruikelijke slordigheden. Neem nu ‘De AOW-leeftijd blijft bij de VVD staan op 65. Vanaf die leeftijd betaal je hier geen premie meer voor: (...)’ (r. 110-111). Kan ‘hier’ slaan op ‘AOW’? Moet ook niet naar voren in: ‘Werkende moeders zijn ook goede moeders’ (r. 130)?
Belangrijker is dat ik de voorstellen bij nader inzien onduidelijk vind. Neem ‘De inkomstenbelasting gaat voor alle tariefschijven omlaag met 3 procent’ (r. 107). Is dat een cumulatief effect voor elke volgende schijf? Of geldt het maar één keer? En wat wordt er bedoeld met ‘discriminatie die het functionele onderscheid te boven gaat’ (r. 147)?
Maar mijn voornaamste probleem met deze klare taal is dat de kloof tussen de radicaal geformuleerde beloften en het onderliggende ingewikkelde pakket van technische maatregelen zo groot wordt. Een voorbeeld is de kop ‘Wonen waar en hoe je wilt’. Ja, doe mij maar een villa aan zee. Maar uit de tekst wordt duidelijk dat de VVD zich er sterk voor maakt dat de regel voor een vaste deurhoogte van 230 cm wordt afgeschaft. Dan klinkt die klare taal wat hol.
Is de VVD-verkiezingskrant té eenvoudig?
www.vvd.nl
Wat vindt u ervan? Moeten verkiezingsprogramma's zo eenvoudig mogelijk?
Geef voor 23 oktober uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Verkiezingsprogramma's zo eenvoudig mogelijk’ of ‘Verkiezingsprogramma's niet zo eenvoudig mogelijk’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.