Onwaarschijnlijk
Verschillende mensen hebben mij verzekerd dat boeiuh ‘gewoon’ een verkorting van boeiend is. Dat zou dan ironisch bedoeld zijn, net als de uitdrukking lekker belangrijk. Ze wijzen erop dat lekker boeiuh ook weleens voorkomt, en dat deze ironische omkeringen in jongerentaal gebruikelijk zijn, zoals ook wreed en heftig in positieve zin worden gebruikt.
Het zou kunnen. Het is zeker niet onmogelijk dat mensen boeiend ironisch gebruiken, en dan die laatste lettergreep dikker aanzetten, en dan ook nog eens die nd eraf laten. Maar ik vind het wel onwaarschijnlijk. Bij mijn weten zou het dan het enige woord op -end zijn waarbij die verkorting plaatsvindt. Ik kan me voorstellen dat je spannend ook ironisch, en ook met die intonatie en die vette uh uitspreekt, maar een verkorting tot spannuh heb ik nog nooit ergens gehoord, en kan ik me eerlijk gezegd ook niet voorstellen. Ook soortgelijke woorden als verveluh of vermoeiuh lijken me ondenkbaar.
Daar komt bij dat de historische feiten ook in een andere richting wijzen. Het is natuurlijk lastig om de geschiedenis van een spreektaalwoord op te sporen, maar als je in de discussieforums op internet kijkt, dan zie je de eerste gevallen van de spelling boeiuh in de loop van 1998 verschijnen. Zo schrijft iemand op 9 maart 1998:
Black Sabbath??? Boeiuh!!! Kraftwerk?? Beter!
En iemand anders op 16 mei 1998:
o, sorry hoor ik heb de regionale omroep vergeten, boejuh!!
Daarvóór was de kreet ook opgedoken in de normale spelling. Op 29 april 1997:
Boeien! Wat een gelul in de ruimte!
En op 9 juni 1997:
lekker belangrijk! Boeien!
Dat zegt allemaal natuurlijk niet erg veel (het gaat maar om een handjevol vindplaatsen). Maar hoe zit het dan met boeiend, dus mét een d? Dat woord komt weliswaar veelvuldig in die discussieforums voor, maar nooit in dat ironische gebruik en nooit in een afwijkende spelling als boeiund of iets dergelijks. Als boeiuh een verkorte vorm van boeiend zou zijn, waarom is dat dan in het begin nooit ironisch gebruikt?