Is is
Boudewijn Waijers - Tilburg
In mei 2005 hoorde ik Maarten Haverkamp van het CDA in een interview voor het Radio 1 Journaal zeggen: ‘Het voordeel van een onderhandse plaatsing is, is dat je dan vooraf afspraken kunt maken (...).’ Vreemd vond ik dat, dat dubbele is. Even later gebruikt hij het weer: ‘Belangrijk voordeel is, is dat je mensen selecteert die (...).’
Ik dacht eerst dat het een incident was, maar een paar maanden later zei een chirurg uit een Deventer ziekenhuis in hetzelfde radioprogramma: ‘Het nadeel van deze behandeling is, is dat het in dagopname gaat - dus niet poliklinisch, maar het grote voordeel ervan is, is dat het effectief is.’
Als je deze zinnen vanaf papier leest, dan lijkt het misschien of de sprekers in kwestie even stotteren: in spreektaal is het immers heel gebruikelijk om het te hebben over bijvoorbeeld ‘de roeping van de eh... de dominee’. Maar als je de fragmenten beluistert, begrijp je dankzij de intonatie goed om welk verschijnsel het waarschijnlijk te doen is: de zinnen lijken anders te worden afgemaakt dan ze begonnen zijn.
Het blijft natuurlijk gissen wat er zich heeft afgespeeld in het hoofd van bijvoorbeeld de chirurg, maar het lijkt erop dat hij halverwege zijn zin heeft gedacht dat zijn eerste woorden luidden: ‘Wat het nadeel van deze behandeling is, is dat (...).’ In alle vier de voorbeelden is er sprake van ‘voordeel’ of ‘nadeel’, maar misschien is dat toeval.
De fragmenten zijn te beluisteren via het internetarchief van het Radio 1 Journaal: www.nos.nl/nosjournaal/archief (25 mei 2005, 7.10 uur en 13 oktober 2005, 8.39 uur).