Ander woord voor... ringxiety
Taaladviesdienst
Mensen die aan ‘ringxiety’ lijden, denken voortdurend dat zij gebeld worden.
Foto: Onze Taal
Door het toegenomen gebruik van mobiele telefoons is ons belgedrag de afgelopen jaren ingrijpend veranderd: altijd en overal kunnen we bellen en gebeld worden. Dit heeft inmiddels geleid tot een nieuw fenomeen: ringxiety. Mensen die aan ringxiety lijden, denken voortdurend dat zij gebeld worden. Het kleinste geluidje en de minste trilling interpreteren ze al als het melodietje of de trilstand van hun gsm. Als vervolgens blijkt dat ze toch niet gebeld worden, zijn ze teleurgesteld.
Het begrip ringxiety (soms ook geschreven als rinxiety) is gevormd uit het Engelse to ring voor ‘bellen’ en anxiety, dat ‘angst’ of ‘verlangen’ betekent. De term is bedacht door de Amerikaanse psycholoog David Lamarie. Volgens hem komt ringxiety voort uit een onbevredigd verlangen naar menselijk contact. Wie gebeld wordt bestaat, wie niet gebeld wordt niet.
In het Nederlands kennen we nog geen woord voor dit syndroom. Wij zijn benieuwd of u suggesties hebt. De beste inzending wordt beloond met een boekenbon van € 25,- van de Stichting LOUT.
Stuur uw suggestie(s) uiterlijk 27 oktober naar taaladvies@onzetaal.nl of naar Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag.