Niet willekeurig
Wat je kunt doen met de ontwikkeling van het Latijn naar het Italiaans, kun je ook op nog grotere schaal proberen: stel dat je ‘mensjes’ in het begin helemaal geen taal spreken, en je geeft ze een paar honderdduizend jaar de tijd om hun spel te spelen. Spreken ze dan uiteindelijk een bestaande menselijke taal? Dan heb je een mogelijk scenario bedacht over hoe taal zich bij mensen ontwikkeld heeft.
Talen zijn heel ingewikkeld. Ze hebben woorden, ze hebben zinnen, ze hebben allerlei manieren om betekenis uit te drukken. Als je dat allemaal tegelijk wilt bestuderen, word je dol. ‘Ik besloot met het eenvoudigste aspect van taal te beginnen’, legt De Boer uit. ‘Daarom liet ik buiten beschouwing dat mensen zinnen maken, en elkaar boodschappen overbrengen. Ik verdiepte me alleen in de klinkers van de nagebootste taal.’
Iedere mensentaal maakt voor zover bekend een verschil tussen klinkers en medeklinkers. De verzameling klinkers die een taal heeft, is bovendien niet helemaal willekeurig. Sommige talen hebben er bijvoorbeeld maar drie; die komen dan bijna altijd vrij nauwkeurig overeen met de Nederlandse aa-, ie- en oe-klanken. Als een taal vijf klinkers heeft, komen daar doorgaans de ee en de oo bij.