Voorstander
De middeleeuwers hadden al hun calendarium, een kalender met alle heiligendagen. Ze hadden gelijk. Bijzondere dagen breken de sleur, en maken het mogelijk om aandacht te schenken aan nuttige zaken die anders onderbelicht blijven. Veel van de bijzondere dagen zijn al oud en functioneren naar volle tevredenheid. Wie zou bijvoorbeeld moederdag en werelddierendag willen missen?
Het is heel begrijpelijk dat er steeds meer bijzondere dagen, maanden en jaren komen. Mensen worden zó overvoerd met informatie dat er steeds sterkere middelen nodig zijn om iets tot hen door te laten dringen.
Die data zijn heel geschikt voor een geconcerteerde actie. Ze staan ruim van tevoren vast, zodat er reclamemateriaal voorbereid kan worden, en er beroemdheden uitgenodigd kunnen worden. Op de Wereldalfabetiseringsdag is prinses Laurentien extra actief, en dat ‘maakt het verschil’ in termen van media-aandacht. U zou de Dag van de Mantelzorg toch ook allang vergeten zijn als de koningin niet had gevraagd of de hoogbejaarde meneer Van Dalen wat extra jus op zijn sudderlapje met rodekool beliefde? En op taalgebied kunnen er niet genoeg dagen, weken en jaren georganiseerd worden. Laten we daarom 21 maart uitroepen tot ‘Dag van het Nederlands’, omdat de eerste Nederlandse zin zo onmiskenbaar lenteachtig is.
Wat vindt u ervan? Zijn Bijzondere Dagen, Maanden en Jaren wenselijk?
Geef voor 22 mei uw mening op onze website:
www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Bijzondere Dagen, Maanden en Jaren zijn wenselijk’ of ‘Bijzondere Dagen, Maanden en Jaren zijn niet wenselijk’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.